Белоградчишките скали и пещерата Магура са „Природен феномен на десетилетието” - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Белоградчишките скали и пещерата Магура са „Природен феномен на десетилетието”
Автор: Peika.bg
Белоградчишките скали и пещерата Магура са „Природен феномен на десетилетието”

„Чудесата на България” – най-голямата кампания, свързана с опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България, се организира ежегодно от вестник „Стандарт”.

На 19-и март се състоя официалната церемония по награждаването на „Чудесата на десетилетието” под патронажа на еврокомисар Мария Габриел в партньорство с Министерството на туризма. Юбилейната 10-а година се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра”, чийто президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго. 

В отделните категории бяха отличени 10-те най-значими обекти за последното десетилетие, превърнали се в големи туристически атракции на България.

Призът в юбилейното издание на „Чудесата на България” 2021 г. в категория „Природен феномен на десетилетието” бе присъден на Белоградчишките скали и пещерата Магура, съобщиха от пресцентъра на община Белоградчик

С тазгодишните номинации организаторите на кампанията поставят началото на поредица от събития, посветени на навършването на 1340 г. от създаването на българската държава.

Днес Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км. дължина, 3 до 5 км. ширина и до 200 м. височина. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева и Замъкът. От терасата на прочутия резерват „Мислен камък“ може да се наблюдава безкрайната панорама от зъбери, скали, пропасти, тучни поляни и прохладни долчинки с бистри ручеи, а далеч в синевата са спокойните очертания на Стара планина. Флората около скалите включва много ендемити, специфични за Балканите и записани в Червената книга на България. Животинският свят е представен от скален орел, бухал, малък лешояд, черен щъркел, вълк, глиган, благороден елен, сърна, сънливец и други.

Пещерата Магурата се намира в Северозападна България, на 17 км от гр. Белоградчик, във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите и най-красиви пещери в България. Състои се от главна галерия и три странични разклонения, като общата дължина на откритите галерии е около 2500 м.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин