Биреният потоп в Лондон - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Биреният потоп в Лондон
Автор: Peika.bg
Биреният потоп в Лондон
Снимка: Photl

Може би не е чак толкова неприятно да се удавиш в приливна вълна от безплатна пиячка, но това знаят само седемте жертви на Бирения потоп на Лондон.

На 14-ти октомври 1813 г. от пивоварната „Мю и сие” се отприщват около 610 000 литра бира, образуващи вълна с височина четири метра и половина. Вълната залива улиците на Тотнъм Корт Роуд, наводнява мазета и завлича боклук, оставяйки пенеста диря край разрушенията си. Наводнението е причинено от спукан казан, предизвикал разливането на останалите казани, създавайки смъртоносната вълна от бира.

Потопът разрушава две къщи и отнема живота на седем души, петима от които присъстват на опелото на дете, починало предния ден. Въпреки слуховете липсват писмени свидетелства за възползвали се от безплатната пиячка граждани. Ако над 4-метрова вълна те подгони по улицата, нямаш време за избор между авантаджийството и самосъхранението!

Днес на мястото на пивоварната се издига „Доминиън тиътър” и няма възпоменателна плоча или паметник, пазещи спомена за Потопа. За сметка на това местна кръчма, наречена „Холборнският уипет”, ежегодно чества събитието, предлагайки специална тъмна бира.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и разкази на (не)обикновени пътешественици!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин