Бодрум – забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бодрум – забележителности лятно време
Автор: Ралица Василева

Бодрум има колкото от богатствата на древния свят (включително две от Седемте чудеса на света в рамките на 20 км), толкова и от съвременната турска формула за лятно забавление. Неслучайно хиляди българи посещават курорта всяка година. Вижте долу списък с някои от най-важните забележителности в Бодрум – всичко, което трябва да видите, опитате и преживеете.

Замъкът на Бодрум – Построен е през 1402 г. от рицарите хоспиталиери, като е бил посветен на Свети Петър. Размерите му са 180 м на 185 м. Най-високата му кула е висока 47,5 м. Тук се помещава Музеят на подводната археология, в който ще видите древни находки, извадени от морското дъно. В замъка се съхранява и древна колекция от стъклени предмети, която е една от четирите най-големи в света. Има и голяма колекция от древни амфори. Намира се в края на пристанището.

Плажове в Бодрум – В самия град те са малки и чакълести или са бетонни платформи с пясък по тях, но само на няколко километра извън него се намират красиви пясъчни плажове. Плажовете на залива Гюмбет са на около 1,5 км от Бодрум, а в района на залива Торба (Torba Bay) и Ялъкавак (Yalıkavak) са едни от най-добрите плажове със ситен пясък и усамотени заливчета. Водата навсякъде е топла, чиста и тюркоазеносиня.

Водни спортове – Бъдете на гребена на вълната и изберете измежду водни ски, уиндсърф, яхтинг, подводен риболов, гмуркане и скачайте смело във водата! Можете и да наемете джетове, водно колело или делта планер от повечето плажове на Бодрум.

Круизкрай Бодрум – Наемете си яхта или лодка от пристанището и се отдайте на плаване по водите на Егейско море. Можете да поплувате в открито море или да да опитате дълбоководно гмуркане с пълна екипировка. Отплавайте рано сутрин или по залез слънце и се насладете на красивите заливи, плажове и пещери, а вятърът в косите ще ви напомня, че това не е сън.

Античният театър – Разположен е на хълм край Бодрум, откъдето се разкрива красива гледка към целия град. Построен е около 330 г. пр. Хр. и е една от най-запазените постройки на древния град Халикарнас. Театърът има 13 000 места. Днес тук се организират много концерти под открито небе.

Гробницата на цар Мавзол – Това е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построена е през 353 г. пр. Хр. от съпругата на цар Мавзол – Артемизия. Думата „мавзолей” произлиза от името му. Гробницата е била висока 45 м и е била заобиколена от 36 колони. Но днес от храма са останали само руини. Разположена е на един от хълмовете над града. Научете каква е връзката на замъка в Бодрум с цар Мавзол.

Портата на Миндос – Построена е през IV век пр. Хр. от цар Мавзол. Тя е била важна част от защитните стени на града и един от двата му официални входа. Днес тя е единствената запазена и то не изцяло. Дължината на цялата защитна стена е била 7 м. През тази порта през 333 г.пр.Хр. Александър Велики нахлува в града. Името на портата е свързано с близкото селище Миндос.

Вятърните мелници – Разположени са на хълм над града, откъдето се разкрива красива гледка. Те са 7 на брой, но само 2 от тях са в добро състояние. Използвали са се за мелене на брашно до 1970 г., днес са изоставени. Районът край мелниците е подходящ за пикник, а гледката към бреговете на Бодрум ще се запечата в съзнанието ви.

Храмът на Артемида в Ефес – Той е бил най-големият храм в древността и едно от Седемте чудеса на тогавашния свят. Сградата му е била една от първите, направена изцяло от мрамор. Около храма е имало 127 колони в йонийски стил, всяка от които е била висока по 20 м. Днес от храма е запазена само една колона. Намира се в Ефес, градче на 20 км от Бодрум.

Гьозлеме – Това е традиционна турска закуска. Представлява плоска палачинка, печена на плоча. Може да има различни видове плънка: месо, зеленчуци, сирене или комбинация от трите. Не я пропускайте! (А тук вижте 10 палачинки от цял свят)

Магазини в Бодрум – В района на пристанището има много магазини за сувенири. По улица „Кумхуриет” (Cumhuriyet) има много бутици, магазини за обувки, кожени изделия, бижутерии и магазини за ръчно изработени сувенири. Всеки вторник по големите улици на Бодрум се устройват пазари с всякакви стоки – плодове и зеленчуци, подправки, дрехи, платове, чанти, часовници, играчки и какво ли не още. И всичко това на изгодни цени!

Нощен живот в Бодрум – Тук е най-голямата в света открита дискотека – „Халикарнас” с много шоупрограми, където можете да се вихрите до зори и да посрещнете изгрева. Започнете вечерта с романтична вечеря на плажа. А после в района на пристанището ви очакват много барове, ресторанти, огромни клубове с всякаква музика и плажни дискотеки, където да танцувате до зори. В хотелите също има много барове и клубове с шоупрограми с белиденс танцьорки, както и традиционни наргиле барове. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин