Боромеовите острови на езерото Маджоре - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боромеовите острови на езерото Маджоре
Автор: Даниела Карастойкова

Маджоре е едно от трите големи италиански езера (заедно с Комо и Гарда), които не би трябвало да пропускате в Италия. Макар и алпийско езеро, Лаго Маджоре е със средиземноморски климат и бреговете му са заобиколени от маслинови и лимонови дръвчета. Най-близките летища са в Милано и Венеция, а оттам за предпочитане е да пътувате с кола под наем. Така, следвайки табелите към езерото или към курорта Стреза, ще усетите цялата красота на северната част на Италия.

Колкото повече наближавате езерото, толкова по-често ще минавате край красиви вили, традиционни планински селца и градини с екзотична растителност. Със своите 60-ина километра, Маджоре е най-дългото италианско езеро. На ширина достига до 12 км, но лесно може да бъде прекосено с лодка или някое от водните таксита, въпреки че техните маршрути обикновено са от брега до Боромеовите острови.

Трите острова – Изола Белла, Изола Мадре и Изола деи Пескатори в миналото са били собственост на граф Карло Боромео ІІІ. Днес неговите наследници притежават Изола Белла и Изола Мадре и поддържат блясъка на облагородения от предците им пейзаж на Лаго Маджоре.

Най-предпочитаната туристическа дестинация са дворците и градините на Изола Белла (Хубавият остров), кръстен на съпругата на граф Карло Боромео ІІІ – Изабела. Някогашната лятна резиденция на семейството е украсена с релефи, скъпи полилеи, фламандски гоблени и картини на известни майстори.

В задната част на острова е прословутата градина на Изабела - изградена като пресечена пирамида с 10 отделни тераси, леко наклонени към водите на езерото. Терасите са украсени с парапети, басейни, изящни фонтани, грижливо поддържани дървета и ярки фигури от цветя, включително и месоядни растения, сред които се разхождат екзотични птици. На най-горната тераса - на 34 метра височина е поставена статуя на еднорог - символ на фамилята Боромео. Един от най-добрите световни примери за бароков стил на озеленяване е именно Изола Белла.

Не по-малко пищна е ботаническата градина в английски стил на Изола Мадре. И тук щъкат необезпокоявани фазани, пауни и папагали. Мадре е най-големият остров и в миналото е играл ролята на отбранителна крепост. Замъкът на Изола Мадре в момента е необитаем.

Сравнен с тях, третият остров Изола деи Пескатори (Рибарският остров) е семпъл колкото обикновено рибарско село. Именно тук можете да изпиете по едно кафе, да се нахраните в някой от препълнените ресторанти, да си купите сувенири от безбройните магазинчета и серигии или просто да се разходите по тесните калдъръмени улички до малкото пристанище в очакване на водното такси.

Всъщност на островите няма хотели, а нощувките са в многобройните такива на брега на езерото. На италианските брегове на езерото (Италия притежава 80,1% от езерото, а останалата част се намира в швейцарския кантон Тесин) са разположени повече от 30 села и градове, където туризмът е изведен като основна дейност. Така, според вкуса си можете да отседнете в хотел с облик на замък, в такъв със съвременен стил или в малка селска къща.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин