Боуди – легендата, златото и туризмът - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боуди – легендата, златото и туризмът
Автор: Peika.bg
Боуди – легендата, златото и туризмът
Снимка: Brent Pearson

Американската масова култура успешно е насадила чрез филмите образа на американския златотърсачески град от 19-и век – главната улица, затвора, телеграфната станция, гарата, салууните.

Крясъци, алкохол, стрелби, много спечелено злато и много изгубени пари. За добро или зло, златотърсаческите градове в САЩ действително са имали такъв вид, а един от начините този дух да бъде усетен са призрачни градове като Боуди.

38894

Боуди е един от най-добре запазените градове от времената на Голямата златна треска в Калифорния от края на 19-и век. Той се намира сред хълмовете Боуди на изток от планината Сиера Невада, Калифорния, и е основан от У.С. Боуди като обикновен лагер на златотърсачи през 1859 г.

38890

В началото Боуди не просперира особено, но това се променя през 1876 г. , когато голямо количество златна руда е открита в района и това мигновенно привлича тълпи от златотърсачи. Лагерът преживява истински икономически и социален бум, и буквално за няколко години се превръща в истински град от Дивия запад с пожарна, железница, телеграф, няколко вестника, затвор, 65 бара, централна улица, квартал на Червените фенери и Китайски квартал.

38889

Щастието на Боуди обаче продължава кратко, защото с откриване на благородни метали в други територии, основната част от златотърсачите и минните компании напускат града. Въпреки че минната дейност продължава, градът постепенно запада и през 1910 г. там са останали едва около 700 души, които нямат друга причина да са там, освен, че така са решили.

38891

През 1915 г. Боуди вече има слава на изоставен, призрачен град от една славна епоха, а с масовото производство на автомобили все повече хора започват да организират разходки дотам с колите си. Последната мина на Боуди затваря врати през 1942 г., като с това е сложен и края на града. За цялото време на съществуването си от района на Боуди е извадено злато на стойност около 34 млн. долара.

 38893

Днес Боуди е класически призрачен град от времето на Дивия Запад, в който все още се издигат около 110 автентични сгради. Градът е обявен за забележителност от щата Калифорния и е превърнат в исторически парк, който е посещаван от около 200 хиляди души годишно.

38896

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин