Бранислав Бранков: Планинското бягане става все по-популярно - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бранислав Бранков: Планинското бягане става все по-популярно
Автор: Peika.bg

През юни всички, които обичат движението в планината, ще получат сериозна мотивация да изпитат способностите си в района на хижа Козя стена. Благотворителното планинско бягане Wild Goat Run, част от , изглежда като последствие от нарастващата популярност на планинските спортове в България. Подробностите ги разбрахме от Бранислав Бранков, който е сред организаторите на събитието.

- Кой е Бранислав Бранков? 

- Работя като 3D Character Artist в гейм студио. През свободното си време се занимавам с планинско бягане, колоездене, алпинизъм, скайдайвинг и фотография. В много редки случаи летя и с парапланер. Като цяло, гледам да водя максимално активен живот, защото да съм навън, да съм в движение ме зарежда и ме прави щастлив. С планинско бягане като хоби се занимавам "официално" от 2012 г. Първият ми старт на състезание беше на Пирин Рън 2012, а първото дълго бягане - седмица преди това - в прекрасната Осоговска планина, до връх Руен. На практика обаче интересът ми към бързото покриване на големи дистанции в планината се зароди още през 2009 г. 

- Аз, например, обичам да тичам в парка. Ще мога ли да тичам и в планината?

- Разбира се! Бягането си е бягане, независимо къде го правите. 

- Ами ако никога досега не съм тичал?

- Това не е проблем! Само прави нещата по-интересни. Всеки е добре дошъл, независимо от възможностите си. Изпитайте силите си. Ще се удивите от себе си!

- Каква подготовка ми е нужна, за да тичам в планината?

- Изисква се известна адаптация към пресечения терен. Планинските маршрути са характерни с повече изкачвания и спускания и понякога с технични участъци. Добре е човек малко да навикне към бягането по леки баирчета. Но в планинското бягане ходенето е "позволено", особено по по-стръмните участъци. Нормално е по-стръмните участъци човек да ги преминава със забавен ход или дори ходом - така се разнообразява натоварването и се пестят сили. Което, в крайна сметка, води до по-бързо преминаване на трасето. Хората, които прекарват повече време в планината и правят преходи относително редовно, обикновено "имат предимство" като новобранци в планинското бягане, тъй като имат изградена рутина за вариране на темпото, в зависимост от терена. 

Най-важната подготовка обаче е психическата. Добре е да знаете какъв терен ви предстои да преминете, за да можете предварително да предвидите къде бихте могли да впрегнете повече сили и къде е разумно да забавите, за да спестите силите си и да се подготвите за следващ етап от бягането, например. 

- Защо да тичам в планината?

- Заради гледките, заради предизвикателството, заради чистия въздух, заради полъха на вятъра по планинските върхове, заради залезите и изгревите... заради Хората! Бягайки в планината, неминуемо ще се запознаете със съмишленици. Планинското бягане придобива все по-голяма популярност. А самите планински бегачи са невероятно готини, отворени и усмихнати хора. И са големи чешити всичките! Бягайки заедно, винаги се забавляваме, дори в най-тежките моменти. Понякога може би прекаляваме малко с черния хумор, особено преди и по време на състезание, но винаги си ги спомняме бяганията с много смях и приятни емоции. 

- За какви хора е подходящо това занимание?

- Планината не разграничава едни от други. Там горе всеки може да намери своето място. Независимо дали ще бягате, или просто ще се разхождате сред природата, красотата и спокойствието и ще ви заредят с много позитивизъм и ще ви дадат сили да се справяте с трудностите. Планинското бягане и въобще прекарването на време в планината могат да са ползотворни за абсолютно всеки.

- Кое е най-хубавото в планинското бягане?

- Всичко, свързано с него! Бягайки в планината, прекарваме време на невероятни места, с невероятни хора и правим понякога неща, които не сме вярвали, че някога ще можем... Много често откриваме нови места, изследваме, играем си с терена, с другите бегачи... запознаваме се с нови хора и нови красиви места, пътуваме до нови страни и до техните най-красиви кътчета...

Надграждаме себе си по този начин, обогатяваме се като хора и то непрекъснато! По-хубаво от това - здраве му кажи!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин