Бурунди в 25 невероятни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бурунди в 25 невероятни факта
Автор: Елена Исаева

Бурунди, разположена в Източна Африка, е малка държава без излаз на море с богат културен и исторически произход. И макар да не знаем много за нея, това не означава, че тя не крие някои интересни места и факти, които си заслужава да бъдат научени. Ето 25 интересни факта за Бурунди:

География: Бурунди е държава без излаз на море, граничеща с Руанда на север, Танзания на изток и юг и Демократична република Конго на запад.

Бурунди в 25 невероятни факта
Снимка: pixabay.com

Столица: Столицата на Бурунди е Бужумбура.

Официални езици: Кирунди, френски и английски са официалните езици на Бурунди.

Население: Към последната ми актуализация на информацията през януари 2022 г. Бурунди има население от над 11 милиона души.

Земята на хилядата хълма: Подобно на своя съсед Руанда, Бурунди често е наричана „Земята на хилядата хълма“ поради своя хълмист и планински терен.

Етнически групи: Хуту, тутси и тва са основните етнически групи в Бурунди.

История на етническите напрежения: Бурунди е преживял етнически напрежения между общностите на хуту и тутси, водещи до периоди на конфликти.

Колониално наследство: Бурунди беше част от Германска Източна Африка, преди да стане белгийски мандат след Първата световна война.

Независимост: Бурунди получава своята независимост от Белгия през 1962 г.

Кралски традиции: Бурунди има история на монархия, с традиционна система на управление, оглавявана от крал (mwami).

Икономически предизвикателства: Бурунди е изправен пред икономически предизвикателства, а селското стопанство е ключов сектор за по-голямата част от населението.

Езерото Танганайка: Страната споделя брегова линия с езерото Танганайка, едно от най-големите и дълбоки езера в света.

Дива природа: Бурунди е дом на разнообразна дива природа, включително слонове, хипопотами и различни видове примати.

Гитега: Въпреки че Бужумбура е столица, Гитега беше определена за политическа столица през 2018 г., за да насърчи по-балансирано развитие.

Религия: По-голямата част от бурундийците изповядват християнството, като римокатолицизмът е преобладаващата религия.

Бурундийско свирене на барабани: Традиционното бурундийско свирене на барабани, известно като „Кралско свирене на барабани“, е съществена част от културното наследство на страната.

Танц Intore: Танцът Intore е традиционна танцова форма в Бурунди, често изпълнявана по време на важни церемонии и събития.

Наследство на ЮНЕСКО: Кралският барабанен ансамбъл на Бурунди беше признат от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално наследство на човечеството през 2014 г.

Икономическа зависимост от селското стопанство: В селското стопанство е заета значителна част от населението, като кафето и чаят са основни експортни култури.

Преразпределение на земя: Бурунди е положила опит в усилията си да се справи с историческите неравенства в земята чрез програми за преразпределение на земята.

Политическа нестабилност: Бурунди е изправена пред периоди на политическа нестабилност и конфликти, особено в ерата след обявяването на независимостта.

Palais des Arts: Дворецът на изкуствата в Бужумбура е културен център, който насърчава артистичното изразяване и творчеството.

Провинция Нгози: Провинция Нгози е известна със своите живописни пейзажи и е важен селскостопански регион.

Паметник на единството: Паметникът на единството в Бужумбура символизира единството на народа на Бурунди.

Източноафриканска общност (EAC): Бурунди е член на Източноафриканската общност, междуправителствена организация, която насърчава регионалната интеграция и сътрудничество.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин