Буве: Остров буквално на края накрай света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Буве: Остров буквално на края накрай света
Автор: Мария Ангелова
Буве: Остров буквално на края накрай света
Снимка: NASA Earth Observatory

Представете си място, което е толкова отдалечено от света, че да ви открият там е почти толкова невъзможно, колкото и... вие самите да се окажете на него.

Едва ли съществува някое по-добро място, на което човек би могъл да избяга от всичко, от миниатюрния остров Буве.

Тази суша с площ от само 50 кв.км (горе-долу половин Пловдив) е един от най-отдалечените острови в света. Намира се между Южна Америка, Африка и Антарктида, като най-близката суша е на 1700 км... и едва ли ще ви от особена полза, тъй като се намира в Антарктида.

Най-близкото място, на което има хора, е на 2260 км. Нарича се остров Тристан да Куня и дом на едва няколкостотин души, част от поданиците на британската кралица.

Вероятно една от причините Буве да не е сред любимите дестинации на пътуващите хора, е не само неговата отдалеченост, но и фактът, че през по-голямата част от годината 90% от територията му е покрита с дебел слой лед. Странното е, че в комбинация с него върви и плаж със ситен, черен вулканичен пясък, който при други обстоятелства би бил на всички картички от острова.

Хлътналата част от Буве, която виждате на тази снимка, направена от НАСА, е калдера – срутване на част от кратера на вулкана, изригнал за последно преди около 2000 години.

Най-високият връх на Буве – Олав (780 м) се намира в центъра на острова. Макар да не е с кой знае колко предизвикателна височина, той се превръща в цел на режисьора Джейсън Роди. Причината – отдалечеността на острова и фактът, че върхът никога не покоряван. Така през 2012 г. Роди организира експедиция и изкачва Олав с филмов екип, като оставя капсула на времето сред ледовете му. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин