Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог - езерото с най-дълго име в света - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог - езерото с най-дълго име в света
Автор: Жанет Григорова
Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог - езерото с най-дълго име в света
Снимка: Webster Police

Езерото Уебстър е на пръв поглед едно съвсем обикновено езеро.

Намира се в Нова Англия, САЩ. 

Местността е заобиколена от множество дървета и красива природа.

Мястото е идеално за почивка или къмпинг.

Лятно време децата обожават да се плискат в плитката част на езерото Уебстър.

Но в действителност езерото Уебстър крие мрачна тайна: това съвсем не е неговото истинско име. То всъщност е - внимание! - Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог (или Chrgoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, ако ви е по-лесно). Ако си мислите, че някой е заспал върху клавиатурата, грешите. В действителност това е истинското название на това красиво място, което го прави и езерото с най-дългото за произнасяне име, ако въобще някой се наеме с това.

Всъщност неговото име е третата най-дълга дума в света и най-дългата в Америка.

Причината за необикновеното му наименование са колонизаторите. Преди тяхното идване то е известно със значително по-краткото Чаубунагунгамауг, което означава “място за риболов на границата”. Името се разширява, след като заселниците освен за риболов започват да използват езерото и за срещи. Тогава езерото променя и своето име на Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог - в превод “английски мъже с ножове и индианци нипмук на границата или неутрално място за риболов".

Може би се чудите защо след толкова време името все още не е променено? В действителност такъв опит е правен през 1950 г., когато е създаден план за неговото съкращаване, но неочаквано той е посрещнат с бурно недоволство от местните жители. Един от тях дори написва стихотворение в негова чест. Така в крайна сметка името се запазва и до днес.

Дори и никога да не успеете да произнесете правилно това така дълго име, спокойно може някой ден да посетите езерото. Тогава ще се насладите на красотата, която го заобикаля, а с малко повече късмет може и да убедите някой от местните хора да ви каже няколко срички от Чаргогъгогманчогъгогчъбанъгангъмог.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин