Чехия и едно от най-старите фотоателиета в света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чехия и едно от най-старите фотоателиета в света
Автор: Лия Панайотова
Чехия и едно от най-старите фотоателиета в света

В наши дни фотографията, къде като изкуство, къде не точно, е съвсем достъпна за всеки. Не само че кажи-речи всяко семейство притежава фотоапарат, но и всеки член на това семейство разполага с многобройни видове снимачна техника. Ако имате щастието в семейството ви да се подвизават и съвсем млади роднини, сигурно сте забелязали как подозрително гледат настолния компютър и липсата на тъчскрийн – все едно сте им подали перфокарта. Ако пък им кажете, че до неотдавна за снимките се е използвал филм, после пък трябвало да се проявява, да се чака, а изобщо да не споменаваме невъзможността за селфита, сигурно ще останат с твърдото убеждение, че тотално сте си загубили ума. А какво ли биха казали за магията на първите фотоателиета?


Град Чески Крумлов, в южния край на Чехия, крие точно такова фотоателие – това е едно от най-старите подобни места в света и носи името Зайдел, на семейството, чието притежание е било. Все пак, семейство Зайдел не е първото, внесло фотографията в града. Бащата - Йозеф Зайдел, бил запален фотограф и обикалял красиви природни забележително из околността, за да дава воля на своето хоби. Така и чул, че фотографското студио в Чески Крумлов си търсело нов собственик, какъвто той станал през 1888 г. За съжаление, през 1953 г., на сина – Франц, се наложило да затвори студиото, като днес то е превърнатo в един наистина прекрасен музей

Някогашното ателие представлявало дървена барака, която Йозеф Зайдел трансформирал в днешната красива постройка. Така Фотоателие Зайдел се превърнало в едно изключително добре развито и успешно начинание. Днес къщата е реставрирана, така че изглежда досущ като в най-успешните си години. Влизайки в ателието, можете съвсем да забравите забързания си, пълен с каква ли не техника живот, и напълно да се потопите в атмосферата от онова време.

Вътрешността на постройката, която е изпълнявала едновременно функциите на дом и фотоателие, съхранява учудващо разнообразие от какви ли не интересни вещи. Още с прекрачването на прага въобще няма да се почувствате като в музей, а по-скоро като в нечий уютен дом, подреден с много любов. Когато пък влезете в частта, която е била използвана за ателие, ще ви се стори, че ей сега ще дойде някое семейство, за да си направи портрет в ерата, когато фотоапаратите били твърде скъпи и сложни за използване от повечето хора.

Сред чудните принадлежности можете да видите и печатарски машини, които илюстрират едно от най-популярните приложения на снимките от онова време – за пощенски картички, които хората изпращали на близки и роднини. Всъщност това приложение на снимките направило Фотоателие Зайдер изключително популярно в началото на Втората световна война. Тогава, снимките се ценели изключително - войниците можели да изпращат свои портрети у дома, докато в джобовете си носели снимки на жените и децата си. 

Освен изобилие от снимачна техника във фотоателието ще намерите и много снимки, които са представителни за начина на живот в Европа отпреди повече от 100 години. Заедно с това, ще можете да си направите портрет, точно на мястото, където семейство Зайдел снимали своите клиенти. За съжаление, ще трябва да е с ваш фотоапарат, но пък ще се почувствате като истинска част от това легендарно фотоателие. 

Информация за работно време, адрес и билети ще откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин