Чудесата на природата в щата Юта - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудесата на природата в щата Юта
Автор: Полина Райнова

Юта е от онези щати, някъде в далечния див запад, за които дори самите американци рядко се сещат. Отделен от суетата на източното крайбрежие и безопасно далеч от заслепяващите светлини на западния бряг, Юта все още пази духа на дивата индианска земя.

Ето три точки по картата на вашия маршрут в Юта, които непременно трябва да отбележите като посетени.

1. Каньонът Брайс (Bryce Cayon)

За този каньон се носи мълвата, че е дори по-впечатляващ от Гранд каньон. Там ще станете свидетели на една твърде необичайна гледка – свободностоящи, вертикални скални образувания запълват цялата шир пред вас чак дотам, където небето и земята докосват чела. Гигантски природен амфитеатър, изпълнен с безброй много причудливи геоложки форми, резултат от ерозията. Каньонът Брайс се намира в един от националните паркове, разположени на територията на щата Юта, затова достъп до местността имате през цялата година. Големи летища сравнително близо до каньона има в Лас Вегас, Солт Лейк Сити и Невада.

Съвет: Ако се вгледате в скалистите образувания по залез слънце, когато светлината е най-изразителна ще забележите, че много от тях приличат на човешки фигури, истински (не)живи скулптури.

2. Долината на монументите (Monument Valley)

Този природен феномен със сигурност ви е познат от класическите уестърн филми, а може би и от заглавия като “Бледият ездач”, “Завръщане в бъдещето ІІІ”, “Форест Гъмп”. Част от платото на Колорадо, долината представлява обширна земя, разположена на границата между Юта и Аризона. Индианското племе навахо все още населява тези територии, макар и културата им да е запазена предимно в резерватите. Преведено буквално от индиански името на местността означава “скалиста земя”.

За обиколка на района имате няколко варианта: на гърба на кон (истинска класика), с мини хеликоптер или на борда на балон с топъл въздух (от 1 май до 31 октомври).

Съвет: Имайте предвид, че климатът в Долината на монументите е типично пустинен: температурите след залез слънце падат рязко и могат да стигнат до минусови, дори през летния сезон.

3. Национален парк Зайoн (Zion National Park)

На древен иврит zion означава светилище, храм. Именно това е най-краткото и точно описание на един от най-посещаваните американски национални паркове. Разположен на площ от почти 600 квадратни километра Зайон крие невероятни природни гледки, но може би една от най-впечатляващите забележителности е така нареченото Метро (The Subway). Метрото е частично подземен маршрут, за изминаването на който ще са ви нужни около 7-8 часа вървене пеша. По пътя си ще трябва да преплувате определени участъци и да се проврете през няколко наистина тесни тунела (имайте това предвид, ако страдате от клаустрофобия). Освен изброените препятствия маршрутът ще ви предложи и една необичайна среща: пътуване назад във времето в ерата на динозаврите (ще видите следи и останки, по-стари от 60 милиона години).

Съвет: Пътуването на стоп в парка, както и в целия щат Юта не е препоръчително заради прочутия консерватизъм на местните хора (голям процент от тях са мормони, които не употребяват алкохол и кофеинови напитки и не са добре настроени към секса преди сватбата). Затова, ако този сте имали предвид този начин на пътуване, по-разумно ще е да прекроите плана си. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин