Чужденец да (не) си в България! - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чужденец да (не) си в България!
Автор: Лия Панайотова
Чужденец да (не) си в България!

Ако си чужденец в България и искаш да поживееш тук, няма как да се отървеш от всичката бумащина, лелки от администрацията и опити да бъдеш излъган само защото не си оттук. И всичко това, разбира се, на кирилица и изцяло на български.

Е, положението може да не е толкова отчайващо на много места, но на повечето, все още е. Затова и се появяват услуги като City Slickers, или „Градските обитатели“, които помагат на чужденците да се почувстват у дома си. Независимо от коя точка на света идвате или пък какво търсите тук, slicker-ите ще ви помогнат да станете част от съвременната градска култура.

Идеята хрумва на Вероника Нинова и Епифан Пефев, които са "вдъхновени" от сериозните затруднения, с които се сблъскват техните познати чужденци, когато трябва да се срещнат с българската администрация, търсят си жилище или пък просто се опитват да уцелят най-добрия бар за сезона. Платформата представлява уебсайт, чрез който можете да поискате информация или съдействие за почти всичко. Получавате отговор до 24 часа и заплащате… колкото прецените.

Лия Панайотова от блога Contrabond се срещна с Епифан, за да разбере повече за чужденците в България и какво в страната ни ги привлича.

- В момента работите главно в София. Какво е първото нещо, което някой чужденец трябва да направи, щом пристигне тук?

- Ако е през лятото или времето е топло – непременно трябва да отиде в някой парк. София има страхотна паркова култура! Това са местата, където се усеща истинският дух на града.

След това, бих препоръчал да се загуби по калдъръма на старите улички в центъра, да попие архитектурата.

- Какво можем да получим ние, българите, от едно мултикултурно общество?

- Опитът ми досега показва, че чужденците тук разчупват възгледите на българите и им дават нова перспектива. Интересно е да погледнеш на града и езика си през очите на някой, който идва от съвсем различна култура. Освен това, в българското общество като че ли няма голяма традиция за пътувания. Когато тук живеят повече чужденци, те вдъхновяват у нас интерес към другите държави.

Чужденец да (не) си в България!

- Според твоите лични наблюдения, какви са първите реакции на чужденците, щом стъпят на българска почва?

- В момента, в който влязат в България, се чувстват малко объркани, тъй като табелите са само на кирилица. Дори на летището, на гишето за билети в метрото, не говорят английски. Нашият език определено изглежда сложен в чуждестранните очи и съм чувал да го оприличават на балканския португалски. От друга страна обаче, веднага забелязват, че могат да имат много по-висок стандарт на живот, отколкото в собствената си държава.

- Има ли нещо, което чужденците, с които работите, са споделяли като най-трудно?

- Като че ли езиковата бариера представлява най-голяма пречка, особено ако не са от държава, която използва кирилица. Когато някой чужденец идва да живее тук, има много документи, които задължително трябва да попълни на кирилица и това се превръща в проблем.

- А в какво се състои притегателната сила на София и България, като цяло?

- Това може да се стори изненадващо на доста българи, но се оказва, че чужденците се чувстват много сигурни и спокойни тук. Могат да пуснат детето си на разходка, без да се притесняват. Освен това им прави впечатление, че София е изключително зелен град.

Много от хората, с които работим, са споделяли, че стандартът на живот, който могат да си позволят тук, е по-висок отколкото в Западна Европа. Така например, мой познат, който няма висока степен на образование или пък конкретна професионална квалификация, лесно си намери работа в отдел обслужване на клиенти, в София. Говори на родния си език и получава възнаграждение, с което може да живее чудесно тук. Друг пример е мой приятел норвежец, който учи медицина в София. Би искал да изгради живота си тук, понеже смята, че може да си позволи повече неща, с по-малък финансов ресурс, и да осигури по-добри условия на живот за семейството си, отколкото в Норвегия.

Чужденец да (не) си в България!

- В описанието на услугата споменавате, че можете да осигурите подкрепа на чужденците тук, във всяка стъпка от изграждането на дом. Това означава ли, че сте готови да ги придружавате по огледи на апартаменти или пък заедно да преговаряте с домашни майстори?

- Тъй като няма как да сме експерти във всяка сфера, за подобен тип услуги работим с подизпълнители, които са заслужили доверието ти. Така например можем да свържем чужденец, който си търси апартамент, в брокер, който говори английски и няма да се опита да се възползва от ситуацията, по некоректен начин. Ако все пак се налага, отиваме и ние.

- Коя е най-трудната задача, с която City Slickers са се сблъсквали, до момента?

- Една дама от Финландия, която имаше купен билет към дома за след две седмици ни каза, че ако успеем да й намерим работа веднага, си отменя полета и остава в София. Открихме няколко предложения за нея и въпреки че не избра нито едно от тях, това беше страхотно предизвикателство за нас.

- Какви са границите на City Slickers?

- За нас е важно да знаем, че добавяме някаква стойност с това, което вършим. Ако смятаме, че има шанс да подведем отсрещния човек, не пристъпваме тази граница.

- Услугите ви нямат ценоразпис, а вместо това всеки заплаща каквото прецени. Какво стои зад това решение?

- От най-голямо значение за нас е хората, с които работим да се удовлетворени от услугата и да дават толкова, колкото смятат, че са получили. В този смисъл, най-добрият вариант за нас беше всеки клиент сам да преценява каква сума ще заплати. Освен това, така ще се поддържаме максимално мотивирани да дадем най-доброто от себе си.

*

Въпреки че идеята на City Slickers е да интегрира чужденците, заживели в България, платформата всъщност дава възможност и на нас, местните, да опознаем по-добре страната си, през чуждите очи, а и да се вдъхновим за собствени приключения. Засега slicker-ите са най-активни в София, но постепенно започват да работят и с чужденци, които живеят в други райони.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин