Чужденците обичат лютеница и баница - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чужденците обичат лютеница и баница
Автор: Мария Ангелова
Чужденците обичат лютеница и баница
Снимка: Peika.bg

Когато поставите пред един чужденец какво обича в България, какво очаквате да чуете? Малко вероятно да е боза (те просто не я разбират). Може би баница. Или ракия. Каквото и да очаквате обаче, едва ли очаквате да го чуете на български.

Една кампания на фондация „Идентичност за България“ търси каква е „България за другите“. Доброволци - българи по цял свят, заснемат непрофесионални клипчета на свои приятели, чужденци, които с усмивка споделят какво им харесва в страната ни. Видеото, макар и малко поразмазано на места (а може би точно това му е чарът), е много позитивно и младежко. И е на български.

Много пъти сме ви казвали колко важно е да научите 10 основни фрази на езика на страната, в която ще пътувате. След като изгледате видеото, ще разберете колко мило е да чуеш чужденец, който се опитва да си завърже езика на фльонга, за да каже нещо на твоя език (като "нощен живот" например).

От Индия до Перу и Русия ще чуете куп български думички, сред които май най-често са „баница“ и „лютеница“. Вече знаете какво обичат чужденците.

А вие имате ли наблюдения какво харесват чужденците в България?

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 05.11.2012 | 17:56
От най-преки наблюдения споменавам най-любимите на чужденците около мен: На първо място е Баницата, естествено, следвана от Шопска салата, НО непременно с печени чушки!, лютеницата и кьопоолуто делят равни симпатии, както правят ракията и виното от българския сорт Мавруд. И накрая, но не на последно място (направо излитат на първо, ако питате моите северни приятели:)) чушките бюрек - не са съвсем българско ястие, заимствали сме ги от турската кухня, съдейки по името, но пък са любими на всички:)
Абонирайте се за нашия бюлетин