Crowdlitbus: 100 писатели на един автобус из Европа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Crowdlitbus: 100 писатели на един автобус из Европа
Автор: Peika.bg

Обикалящ из Европа писателски автобус спира в София и Бургас

Представете си, че около стотина автори от различни европейски държави се качат на един автобус, пътуват из Европа, преодолявайки границите и ограниченията, които други се опитват да възстановят, и създават единен текст заедно.

На 2 май 2016 г. писателският автобус Crowdlitbus потегли от Хелзинки, за да премине през 14 европейски държави, да представи над 100 европейски автори в 50 различни града.

Пътешествието ще продължи до края на август, като на всяка литературна спирка се организират четения на различни езици, срещи с читатели и уъркшопи.

София и Бургас са българските спирки от пътешестващото четене и на 30 юни (четвъртък) автобусът ще спре в литературен клуб „Перото“, а на 2 юли (събота) в книжарница Хеликон в Бургас.

Седем от стоте европейски автори ще прочетат откъси от произведенията си на различни езици, като ще бъдат представени и преводи на български език.

Авторите които гостуват в България, са Александър Микойц (Австрия), Ейрини Маргарити (Гърция), Ингмара Балоде (Латвия), Константинос Папагеоргиу (Кипър), Рузана Восканян (Армения), Ханеле Микаела Тайвасало (Финландия) и Хенриика Тави (Финландия).

Часове преди събитието успяхме да зададем няколко въпроса на финската писателка Ханеле Микаела Тайвасало, която пише проза, драматургия и детска литература.

Ето какво сподели тя:

42501

Пътуването с други писатели е... като да се срещнеш с приятели, които не си знаел, че имаш.

Книгите, които нося на това пътуване... дори не са мои. Нося новата книга на невероятната финско-шведска поетеса Катарина Грипенберг (Handbok att bära till en dräkt) и вълнуващ роман от норвежката Кристине Нес (Bare et menneske). Това трябва да прочетете, Европа и светът! (Но да, на четенията чета откъси от новия си роман In transit, който ще бъде публикуван този септември).

Когато пристигна на нова дестинация, първото, което правя... е да попия всяко ново впечатление с очите и ушите си. Или да се загубя.

Срещите с читатели на нови места е... малко като сам да се превърнеш в литературен герой.

Откривам вдъхновение за писане в... пътуванията, признавам си. Но като цяло във всичко, което ми се изпречи на пътя. Вие, например.

Участието ми в Crowdlitbus в няколко думи е... чисто и просто като влюбване.

Сайтът на пътуващия писателски автобус е тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин