Да изминеш „Пътя на султана“ пеша - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да изминеш „Пътя на султана“ пеша
Автор: Peika.bg
Да изминеш „Пътя на султана“ пеша

„Камино де Сантяго“ със сигурност е най-известният пешеходен маршрут в Европа.

Ето обаче още един, който е интересен, близък до нас и наситен с много история – „Пътят на султана”, който свързва Виена с Истанбул и е дълъг 2100 км. Той преминава през девет държави и може да ви преведе през Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия, Сърбия, БългарияГърция и Турция.

През 1529 г. пръв по този маршрут, но от изток на запад, поел султан Сюлейман I. В опит да завладее австрийските земи на Хабсбургите. След след 141 дни той пристигнал под стените на Виена с огромната си войска, но претърпял поголовна загуба. Въпреки това обаче Сюлейман I останал с прозвището „Великолепни“, тъй като осъществил най-голямата османска експанзия към Западна Европа в историята

Целта на изготвянето на този пешеходен маршрут е хора от всякакви култури и религии да покажат своята взаимна приемственост. Затова „Пътят на султана“ води началото си от катедралата „Свети Стефан” в центъра на Виена (чиито камбани са отлети от иззетите османски 500 оръдия) и завършва при джамията „Сюлеймание” в Истанбул, където е гробницата на средновековния османски владетел. 

Според правилата на придвижването по Пътя на султана приключенците, тръгнали по него, трябва да носят със себе си и специален паспорт, който да подпечатват в местата за хранене или нощувка – точно както правят и пътешествениците по „Камино де Сантяго“.

Ето и някои от красотите, които ще видите по пътя:

Да изминеш „Пътя на султана“ пеша


Да изминеш „Пътя на султана“ пеша

Да, точно така, това е Дяволският мост до Ардино, който също е част от маршрута! 

Да изминеш „Пътя на султана“ пеша

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин