Да пътуваш като Анти Турист - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да пътуваш като Анти Турист
Автор: Мария Ангелова

Анти Туриста е пътешественикът, който ви разхожда из най-неочакваните места (като крикет, който се играе насред океана) и ви дава най-добрите съвети за пътуване – както подсказва името му, не като туристи, а като истински пътешественици. Дойде време да се срещнете малко по-отблизо с него. Поканихме го на интервю на пейката и го попитахме това-онова...

Мястото, което трябва да видя, преди да умра, е... Луната! Защото когато говорим за девствени места, такива по земята няма, а ако искате да видите Земята отвисоко, най-доброто място да го направите е Луната. Сигурен съм че, преди да умра ще има редовни полети дотам. За съжаление, сега предлагат само полети в орбита около земята.

Най-важният съвет, който мога да ви дам, е... когато тръгвате на път, забравете предразсъдъците си вкъщи. Забравете всичко, на което сте свикнали, и се потопете изцяло в преживяването на пътешествието си. Иначе рискувате да не видите много голяма част от света, защото предразсъдъците ви спират да отидете там, или да общувате с определена група хора, или да ядете определен тип храни. Накратко - няма да сте свободни.

Никога не тръгвам на път без... поне 2-3 книги. Веднъж се наложи да стоя десетки часове на летище и книгата, която бях взел за краткото си пътуване, не успя да ми стигне, а нямаше откъде да взема друга на разбираем за мен език. Беше ужасно, скучно преживяване.

Най-странното ми преживяване по време на пътуване... беше при една от нощувките в джунглата на Амазонка, когато трябваше да преглътна страха си от насекоми и да спя в стая, в която хлебарките имаха размер на визитна картичка, а мравките можеха да те вдигнат и изнесат без да се усетиш.
Стягам си багажа за... не повече от 10 минути. Предпочита тези 10 минути да ги отделя непосредствено преди полета.

Първото, което правя, като пристигна на ново място, e... да седна на леглото и да си почина за 5-10 минути от дългия път. После правя план как ще премине остатъкът от деня ми.

Мястото, на което не бих се върнал, е... град Джулияка в Перу. Това е градче, в което престъпността е толкова голяма, че няма как да се отървете без щети. Улиците там представляват тесни кални пространства между къщите. Ако искате да се лишите от парите, техниката или органи на тялото - посетете го :)

За мен удобството е... да имам топла храна където и да съм и да имам топла вода. Някой беше казал, че цивилизацията идва с топлата вода.

Планирането на маршрута е... важно, но често безсмислено действие за истинския турист. Планът е нещо, с което се стартира, и накрая винаги се озовавате на друго място и сте видели много повече неща от планираните. Не знам как става, но е факт.

Идеалното пътуване включва... самолетна храна, мускулна треска от обикаляне, недоспиване заради часовата разлика. Като изключим физическите усещания от самото пътуване, задължително едно пътуване в чужбина при мен включва: жива музика - било тя на концерт, в клуб или на улицата, - посещение на музеи, забележителности, и накрая, но не на последно място - подобаващо хапване с местни ресторанти.

Пейката с най-възхитителна гледка, на която съм седял, е... в град Веве (Швейцария) с гледка към голямата вилица, забита в езерото, и статуята на Фреди Меркюри.

Четете интервютата на Peika.bg с вдъхновяващи пътешественици всеки вторник.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин