Да посадиш вестник?! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да посадиш вестник?!
Автор: Peika.bg
Да посадиш вестник?!
Снимка: Green-Newspaper

Тъй като напоследък темата с боклука и отпадъците стана доста актуална и хората започнаха сериозно да се тревожат за замърсяването и мръсния въздух, ние решихме да споделим с вас една по-различна, нетрадиционна и дори странна идея на японците - вестник, който след като се прочете, може да се посее и да роди различни растения.

В Япония "Зелен вестник" се изработва от рециклирана и растителна хартия. Той е изобретен от издателя на известния японски всекидневник The Mainichi Shimbunsha. Печата се с мастило на растителна основа, което действа като тор на хартията. В нея при рециклирането са заложени цветни семена - маргаритки, макове, рози и т.н. След като го прочетете не трябва да го изхвърляте, а да го накъсате на малки парченца и да ги засадите. Ако поливате вашите странни "насаждения" до няколко седмици ще има резултат - красиви цветя и растения.

Да посадиш вестник?!
Снимка: Green-Newspaper

Екологичният вестник има огромен успех и тираж над 4 млн. копия на ден в цялата страна и приходи от около 80 млн. йени, еквивалентни на над 700 000 долара.

Инициативата включва и училища за повишаване на осведомеността на децата по въпросите на околната среда и да ги научи на значението на рециклирането. За да се намалят емисиите на въглероден диоксид, генерирани от традиционните системи за обезвреждане на отпадъци, необходимо е отпадъчните материали и най-вече хартията, да бъдат рециклирани.

Да посадиш вестник?!
Снимка: Green-Newspaper

Проектът е на една от най-големите рекламни агенции в Япония - Dentsu Inc. Това не е първата ползотворна инициатива, предприета от тамошния всекидневник. Ангажираността му към опазването на околната среда вече е добре известна благодарение на предишна рекламна кампания - за дарения за население в Африка, страдащо от недостиг на питейна вода. 

Снимки

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин