Да повървим заедно: 2800 км пеша из България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да повървим заедно: 2800 км пеша из България
Автор: Мария Ангелова
Да повървим заедно: 2800 км пеша из България

„2800 км пеша. Няколкостотин населени места в България. Няколко месеца. И възможност да се срещнем“

На 1 май 2013 г. от площад "Руски паметник" в София започва една обиколка пеша из България, която ще доближи много хора до земята, родината и... може би до себе си. Маршрутът на обиколката „Да повървим заедно“ всъщност е спирала – започва от София и постепенно потъва към сърцето на страната, докато накрая, в края на септември, стигне до село Дълбок дол.

Защо Дълбок дол? „Искаме да стигнем до най-дълбокото. Оттам, където извират нещата, които хранят нашата хуманност, доброта, любов, съзнателност, свободна воля... просто е. Прости думи с „дълбоко“ звучене! Движим се в спирала, тя е символ на живота, на цикъла - живот/смърт, на колелото на живота и прочие“, споделят хората, чиято идея е обиколката.

Правила, регламент и ограничения няма – всеки може да тръгне от която част иска и да си тръгне, когато поиска. Няма и водачи и организатори. „Знаем маршрута, знаем къде искаме да стигнем и ще бъдем там заради един друг. От обич и от радост към слънчевия сезон пролет - лято. Чудесно време да бъбриш и да повървиш... Ще си носим книги, лични истории, мълчание, музика. И очакваме за много хора това да говори достатъчно.“

"Ходенето“ е отворено и за благотворителност – и отново, всеки сам може да реши какво добро да направи. Това е само едно вдъхновение.

А защо пеша? „Разбира се, че такова нещо се прави пеша. Ние, хората, не сме родени с „колелото”. Както вървиш, така и живееш. По собствен ход и воля. Възприемаме това ходене като нещо естествено. Шегуваме се, че вече краката ни се мърдат насън от желание да крачат."

Какво се случва, кога и къде можете да повървите част от близо 2800-те километра от инициативата „Да повървим заедно“ можете да следите тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин