Да спасим рушащата се сграда на старото читалище в Батак! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да спасим рушащата се сграда на старото читалище в Батак!

Старата сграда на Читалище „4 май“ в град Батак се руши! Нека всички родолюбиви българи да се включат в кампанията за спасяването на този дом на знанието!

Преди 120 години, когато строим нова държава, а батачани - нов град, в който само преди 21 години, населението е почти унищожено, хората се събират и мислят за построяването на читалище. Място, в което да разговарят, четат, гледат театър. Онези мечтатели, които са имали малко, но са търсели светлина за бъдещето на децата си, капка по капка събират нужното, за да построят своето свещено място. Място с библиотека, театрален салон, литературен клуб, а по-късно и киносалон. В далечната 1939 г. в Батак вече има киносалон!

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържа читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и нейното възстановяване става все по-трудно. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена. Сградата е опасна и не позвлява да се направят снимки на опустошението, нанесено от времето и „липсата на средства“.

Нека покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – онези, които са били преди нас и са се надявали Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.

*Защо ли на Батак ми трябва старото читалищe? Вижте ТУК!*

Сградата на читалището има нужда от спешен ремонт! Първоначално се нуждае поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. Средствата, необходими за ремонт на покрива, са приблизително 100 000 лева. Така ще може да се спре разрушението както отвън, така и отвътре. В бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешността на сградата (приблизително между 300 000-500 000 лева).

Ако искате и можете да помогнете, изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS BATAK на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други начини за даряване вижте ТУК.

За абонати на Telenor, А1 и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 лв. или 5 лв. месечно.

Дарителска сметка:
IBAN BG07UBBS72421010026010, BIC: UBBS BGSF
Банка ОББ, клон гр. Батак
Титуляр: Народно читалище „4 май – 1897 г.“ – гр. Батак
Основание за плащане: дарение за ремонт

* Към момента се работи по изготвяне на по-точни оферти за стойността на цялостния ремонт на сградата.

Още информация за Читалище "4 май" в град Батак можете да откриете в официалния сайт или във Фейсбук страницата.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин