Дафни Шелдрик и животните-сирачета на Кения - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дафни Шелдрик и животните-сирачета на Кения

Родена и израснала сред дивата природа на Кения, Дафни Шелдрик е сред онези хора, които имат отварят сърцата си широко и обичат безрезервно. Целия си живот тя прекарва в защита на дивата природа на Кения и в грижи за осиротели африкански животни. Дафни първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия, а сред най-големите й заслуги са основаването на световноизвестния Тръст за диви животни „Дейвид Шелдрик“, както и на сиропиталището за диви животни в националния парк Найроби, където тя живее и работи и днес.

Идеите на Дафни са пресъздадени и в Imax 3D филма „Born to be wild” (2011), познат на българската публика като „Дивачета 3D“. Филмът е озвучаван с гласа на Морган Фрийман. В него Шелдрик споделя екрана с още една силна жена – д-р Бирюте Мари Галдикас, първата, отдадена на грижи за слоновете в сухата савана, а другата – на орангутаните в джунглите на Борнео.

Вече ви срещнахме с откъс от книгата й „Любовта ми Африка“, сега ще ви срещнем с Дафни от първо лице.

За колко животни се грижите в момента?

Понастоящем имаме 21 бебета слончета в Сиропиталището за диви животни в парка Найроби, около 38 слона в рехабилитационния център на националния парк Цаво и още над 70, които вече водят нормален живот в дивата природа. Някои от тях вече имат собствени новородени и понякога ги водят при нас, за да споделят своята радост и с „човешкото си семейство“. Но не разбирайте, че се грижим само за слончетата. За нас всяко едно животно е важно. Под наша опека са и осиротели бели и черни носорогчета, зебри, дукери, антилопи импали, кудута, дик-дик и още много други.

Обясни ни понятието „семейство” по отношение на отглеждане на слончета сираци?

Концепцията за „семейство” по отношение на отглеждането на тези животни е буквално да се опитаме да заменим любящите родители, които те са изгубили и да сме в постоянен физически контакт с малките, 24 часа в денонощието. До момента, в който всяко животинче е готово да се завърне обратно в дивата природа, от която всички са част.

Връзката между човешкото семейство и слоновете е много силна, основаваща се на взаимно доверие и любов. Слоновете винаги ще обичат хората, полагали грижи за тях, и ще бъдат в състояние да ги разпознават, след като заживеят сред своите диви братя и сестри.

Дафни, участвала си в множество телевизионни предавания и документални поредици. Могат ли според теб оръжията, с които се изтребват дивите животни, да бъдат заменени с камери и фотоапарати?

Надявам се, че хуманното ще надделее и този алтернативния туризъм, като фотолов и наблюдение на птици, ще замени спортния лов и убиването на животни за удоволствие, което според мен е остаряло виждане за добре прекарано време. По един или друг начин Кения ще се промени, защото сафаритата не са опция за развитието на какъвто и да било туризъм. В момента обаче това е трудно да бъде контролирано заради корупционните практики в страната. Голяма заплаха за дивата природа на Кения представлява и търговията със слонова кост, което води до бракониерството на стотици животни. Носорозите също са изложени на този риск.

В такъв случай какво е бъдещето на Тръста за диви животни?

В Африка, ние не предсказваме бъдещето, защото не можем. Тук приемаме всеки един ден такъв, какъвто е, стремейки се да дадем най-доброто от себе си.

Благодаря ти, Дафни. Би ли искала накрая да споделиш нещо с българските си читатели?

Бих искала да им кажа, че всички ние като хора трябва да се грижим, да защитаваме, но и същевременно да се наслаждаваме на природата около нас. Когато живееш близо до природата, никога не си самотен или отегчен, защото си обграден от красота. Само трябва да отворим очите си и да я видим, да се ръководим от нея. Ако успеем да го направим, това внася в живота ни магия и пази душите ни чисти.

Интервюто взе Цветелина Коилова, изд. „Вакон“

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин