Дънуич – Половин град под морското ниво - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дънуич – Половин град под морското ниво
Автор: Мария Ангелова

От британския град Дънуич днес не е останало много. Освен, разбира се, ако не говорим за морското дъно. Това, което в Средновековието е било внушителната столица на Източна Англия, днес се състои от едва няколко улици, кръчма и население от 84 души. През последните няколко века Дънуич безвъзвратно потъва под морските вълни заради ерозията на брега и вече половината е само история.

В местния музей можете да видите точно каква част от града вече е под вода и какво има там – църкви, площади, улици... Но истинският музей е на морския бряг – докато се разхождате по плажа, гледайте в краката си. Често сред едрите камъчета можете да попаднете на парчета от предмети от бита, изхвърлени от „подводните улици“. Случва се минувачи да откриват и парчета от кости от ерозиращото гробище на скалите.

До 13-ти век Дънуич е бил процъфтяващ град с население от около 3000 души. Докато не е разрушен от няколко поредни бури, а след това идва и ерозията.

Местните забележителности са две – останките от францисканския манастир и кръчмата Flora Tea Rooms, в която сервират риба с картофки и чай в ретро порцелан.

Но най-забележително е удивителното усещане за празнота. Както и мигът, в който осъзнавате, че след век или два Дънуич вече няма да съществува.

Дънуич се намира на около 140 км североизточно от Лондон.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин