Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 2)
Автор: Peika.bg
Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 2)

В няколко държави по света може наистина да се затрудните да кажете кой град точно е столицата.

Причината за това е, че понякога два града си разпределят административните функции по такъв начин, че може да бъде объркващо.

Ето кои са тези страни:

1. Бенин

Бенин, някогашната колония Дахомей, има за своя официална столица град Порто Ново, където заседава парламентът. Правителството и съдебната власт са разположени в друг град – Котону, което по същество означава, че страната има две столици. 

2. Кот д'Ивоар

В Кот д'Ивоар Ямусукро е официалната столица на страната според конституцията. Правителството и други важни управленски органи са разположени в друг град, който де факто изпълнява столичните функции в наши дни – Абиджан. 

3. Република Южна Африка

Република Южна Африка е навярно най-любопитният от всички случаи. Държавата с 11 официални езика има 3 официални столици. Правителството и държавният глава са в Претория, законодателната власт – в Кейптаун, а съдебната власт –  в Блумфонтейн. Ситуацията се усложнява от това, че Конституционният съд е в Йоханесбург, който е най-голям град и е наричан „стопанската” столица на страната.

4. Свазиленд

Една от 3-те монархии в Африка, Кралство Свазиленд, също е с усложнена ситуация по отношение на столичния си град. Официалната столица е Мбабане, но кралят и парламентът резидират в Лобамба. 

5. Боливия

В сърцето на Южна Америка се намира Боливия, чиято столица Ла Пас е призната за най-високо разположената столица в света (близо 4000 м над морското равнище). Тук се намират националният парламент, правителството и други важни за страната институции. Куриозният момент е, че в конституцията на държавата като столица е записан друг град - Сукре, но там се намират само седалищата на върховните съдебни органи. 

6. Чили

В Чили имаме подобна ситуация. В столичния град Сантяго де Чили са основните държавни институции без една – законодателната. Тя е разположена в град Валпараисо, на брега на Тихия океан.

7. Хондурас

В централноамериканската Република Хондурас два съседни града – Тегусигалпа и Комаягуела, са обединени в една административна единица – Централен окръг, който по конституция е столицата на държавата. Практически Тегусигалпа е по-развитата част и обикновено се отъждествява със столицата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин