Дашт-е Кавир е Великата солна пустиня - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дашт-е Кавир е Великата солна пустиня
Автор: Peika.bg
Дашт-е Кавир е Великата солна пустиня
Снимка: Jeanne Menj

Дашт-е Кавир или Великата солна пустиня е огромна пустиня на Иранското плато на около 300 километра югоизточно от Техеран. Дълга около 800 километра и широка около 320 километра, тя е съставена от кал и солни блата, наречени кавирс.

Преди десетки милиона години в този район е имало океан с много солени води, в чиято среда е имало малко парче земя, което днес е централен Иран. Когато океанът пресъхнал, след него останал слой от сол, който е бил с дебелина 6-7 километра.

37863

С времето, солта на свой ред е покрита с дебел слой кал. Солта обаче има сравнително ниска плътност, по-ниска от калта и скалата под нея, и накрая успява да пробие на повърхността като купчини. Солните купове в Дашт-е Кавир са най-доброто доказателство за този геоложки феномен.

В пустинята днеси има около 50 такива солни купола, а някои са ерозирали от вятъра и дъжда. Дашт-е Кавир е почти необитаема, а малцината хора живеят в оазисите или в близките хълмове и планини. По тези места живеят диви овце, камили, кози и персийски леопарди. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин