Денят на Свети Патрик: Митове и истини - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Денят на Свети Патрик: Митове и истини
Автор: Албена Пехливанова

Наистина ли Свети Патрик е изгонил змиите от Ирландия, защо е избрал трилистната детелина за своя емблема и защо зеленото се е превърнало в символ на всички ирландци по света? Научете повече за митовете и истините около Деня на Свети Патрик (17 март). Първо няколко бързи факта: Свети Патрик е еин от покровителите на Ирландия, мисионер и епископ. 17 март е всъщност датата на неговата смърт (вероятно през 460 г.).

Колко змии има в Ирландия?

Като за начало - змиите. Освен в зоологическите градини, в Ирландия няма змии, които да пълзят на свобода. Но този факт има малко общо със Свети Патрик (според легендата той ги е изгонил от Изумрудения остров), а по-скоро се дължи на това, че в Ирландия никога не е имало змии. Прогонването на змиите вероятно символизира слагането на край на езическите практики.

Защо хората се обличат в зелено?

Само в САЩ броят на хората, които имат ирландски корени, е 10 пъти колкото населението на самата Ирландия. Ирландците са навсякъде по света и носенето на зелено на 17 март за тях е начин да станат ирландци поне за ден. На много места в Щатите ще видите хора с нарисувани трилистни детелини на лицето или със зелена боя в косата. В Чикаго например, изсипват зелена боя в река Чикаго в чест на празника (на снимките).

Защо трилистна детелина?

Според легендите Свети Патрик е използвал трилистна детелина като простичък начин да обясни на ирландците символиката на Светата Троица и как те могат да съществуват едновременно отделно и свързано. Днес ирландците се закичват с детелина на 17 март.

Зеленото и леприконите

Зеленото невинаги е било толкова популярен цвят. Всъщност в миналото се е смятало, че носи нещастие, защото е любим на леприконите. Който се е обличал в зелено - и особено децата - е рискувал да бъде отвлечен. Някои циници може и да твърдят, че леприкони не съществуват. Но вярващите ще се закълнат, че ако се разходите по спокойно ирландско поле, можете да чуете леприконския кикот.

Светът позеленява

По случай Деня на Свети Патрик светът позеленява. Пирамидата в Гиза, Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Малката Русалка в Копенхаген, знакът "Welcome" в Лас Вегас, стадионът на Байерн Мюнхен, Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Наклонената кула в Пиза, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и много други прочути забележителности се осветяват в зелено на 17 март.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин