Деветашката пещера – едно величествено творение на природата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Деветашката пещера – едно величествено творение на природата
Автор: Вероника Иванова
Деветашката пещера – едно величествено творение на природата

На източния бряг на река Осъм е разположена една от най-големите пещери в България – Деветашката пещера.

>

>

Намира се на около 7 км. от Летница и на 15 км. североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки. Открита е през 1921 година, като размерите и са доста внушителни – обща дължина 2442 м., площ 20 400 кв. м. и височина 60 м. Пещерата има две разклонения, като през едното протича рекичка, а в другото е сухо и топло. Вътре могат да бъдат видени множество  сталактити и сталагмити, а сводовете на входа също са много интересни. На около 40 метра навътре от входа пък се намира просторна зала с площ 2400 кв. м., която носи името “Олтара”. В нея при разкопки са открити някои от най-интересните останки от неолита, намирани на територията на страната ни.

Деветашката пещера – едно величествено творение на природата
Снимка: bg.wikipedia.org

Пещерата е известна и като дом на много видове животни, сред които  12 вида защитени земноводни, смок мишкар (включен в Червената книга), южен гребенист тритон, жаба дървесница, шипоопашата костенурка (включена в Световния червен списък), 82 вида птици (живеещи в района), от които 13 са включени в Червената книга. Тук могат да бъдат видени  и 34 вида бозайници, като 4 от тях са включени в Червената книга на България, а 15 – в Световния червен списък.  Заради размножителният период на бозайниците, Деветашката пещера е затворена за посетители през месеците юни и юли.

Деветашката пещера – едно величествено творение на природата
Снимка: bg.wikipedia.org

Мястото е обитавано и от 15 вида прилепи, като е едно от 3-те най-важни убежища на прилепи в Европа. Тук зимува колония от над 35 000 екземпляра от видовете пещерен дългокрил, дългопръст нощник,голям подковонос и ръждив вечерник. Всички прилепи в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а 4 от видовете, обитаващи Деветашката пещера са включени в Червеният спикък на световно застрашените видове. Това са: пещерният дългокрил; дългопръстият нощник; южният подковонос; подковоносът на Мехели.

Деветашката пещера – едно величествено творение на природата

Интересен факт е, че именно тук са снимани някои от сцените на касовата холивудска продукция “Непобедимите 2 ” (2011 г.), в която участват световно известни актьори като Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Дан-Клод Ван Дам, Чък Норис, Долф Лундгрен, Джейсън Стейтъм, Джет Ли. За целите на филма, холивудският екип изгражда реален мост над река Осъм, който впоследствие остава като подарък за местните жители.

Друг любопитен факт, свързан с Деветашката пещера е, че в миналото е служила за воененни цели, като до 90-те години на XX век мястото е било използвано за съхраниние на петрол. Цистерните стоят пред входа на пещерата до началото на XXI век, като днес вече са изнесени и могат да бъдат видени само част от постаментите.

В случай че решите да посетите Деветашката пещера, ще трябва да се движите по пътека, дълга над километър. Тя започва малко след отбивката за село Деветаки, по пътя Ловеч – Левски (в източна посока). Тази пътека обикновено се използва само в сухо време, тъй като в противен случай достъпът е затруднен.

Деветашката пещера – едно величествено творение на природата
Снимка: bg.wikipedia.org

 

Деветашката пещера – едно величествено творение на природата
Снимка: bg.wikipedia.org

Ако сте решили да правите еднодневна разходка из този район, то времето спокойно ще ви стигне да посетите и Крушунските водопади. Разположени са в местността Маарата, в северния край на Деветашкото плато и южно от село Крушуна. Представляват най-голямата водна каскада в България, съставена от множество прагове и басейнчета. Специално създадената екопътека и стълби, позволяват на туристите да се докосне до великолепието на това място. Освен самият водопад, тук се е оформила цяла пещерна система, включваща Бонинска пещера, Урушка Маара, както и пропастта Вранница.

Деветашката пещерата е сред  Стоте национални туристи обекта под № 30.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин