Дидим – плаж, море и много история - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дидим – плаж, море и много история
Автор: Peika.bg
Дидим – плаж, море и много история

Дидим е сред най-популярните турски дестинации, но бъдете сигурни, че може да ви предложи дълги и слънчеви плажни ивици, сини морски води на Егейско море, красива природа и исторически забележителности.

Последните крият множество истории и легенди за едно отдавна отминало време.

Градът е разположен на около 200 км южно от Измир, а климатът е изключително подходящ за плаж, дори през зимата, защото температурите не са особено ниски. Дори тогава някои от местните практикуват водни спортове. Именно те са и една от любимите атракции на по-приключенски настроените туристи. 

Дидим постепенно се налага като един от най-популярните курорти в Турция. Градът разполага и с модерно пристанище за яхти, където можете да видите голямо разнообразие от плавателни съдове.

Въпреки че е популярна дестинация, Дидим не е от местата, които са подходящи за шумни ваканции, тъй като спокойствието е едно от основните му предимства пред по-големите курорти като Кушадасъ, Анталия и Мармарис.

Дидим – плаж, море и много история


Неизменното излежаване на плажа и опитването на множеството вкусни местни деликатеси може да съчетаете и с разходка, която да ви върне далеч назад във времето. Свидетелства за уреден живот тук има още от 8000 г. пр. н. е. 

Също така в близост до Дидим се намират древните йонийски градове Милет и Дидима (откъдето идва и настоящото име на курорта). Ако ги посетите, там може да видите останките на Храма на Аполон, който е бил едно от най-свещените места за местните в Античността. Първоначалната постройка е била разрушена по време на Персийските войни, а впечатляващите колони, които и до днес се извисяват към небето, са останки от храмът, който Александър Македонски възстановява след победата си над Персите.

Дидим – плаж, море и много история


Не по-малко интересен и Храмът на Посейдон в Дидим. Там ще ви посрещне каменно изображение на Медуза, която е един от най-популярните образи от древногръцката митология, най-известната от трите сестри горгони, както и единствената смъртна сред тях. Тя можела да вкаменява хората само с поглед, но била обезглавена от Персей. Независимо от това обаче, главата ѝ със змии вместо коси продължавала да има същата сила дори без да е прикрепена към тялото. Каменното ѝ изражение в Дидим обаче е напълно безопасно, така че не се притеснявайте да погледнете Горгона Медуза в очите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин