До 2040 г. ще може да се плавa в Арктическия океан - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
До 2040 г. ще може да се плавa в Арктическия океан
Автор: Peika.bg
До 2040 г. ще може да се плавa в Арктическия океан

Според резултатите от новопроведено изследване Арктическият океан ще се превърне в зона, годна за корабоплаване още преди средата на настоящото столетие.

Към момента Северният ледовит океан е почти изцяло замръзнал, но значителното повишаване на температурите в глобален мащаб непрекъснато увеличава зоните, които са свободни от лед през лятото. Освен това средните градуси в арктическата област се повишават много по-бързо, отколкото във всяка друга точка на планетата.

В последните години площта на ледената покривка достигна своето най-ниско ниво в историята. В резултат на това търговският трафик през северното море нараства значително през последното десетилетие.

Ако тази тенденция се запази, б
ъдещето обещава да бъде доста любопитно. Учени стигат до заключението, че към 2040 г. легендарният „Северозападен път” (преминаващ по арктическото крайбрежие на Северна Америка) ще бъде напълно свободен от лед през лятото. Това ще го направи достъпен за нормални океански кораби, без подсилен корпус. Специалистите правят това заключение след анализа на седем климатични модела, които проследяват възможните промени в Арктика, в резултат от глобалното повишение на температурите.

Трябва да се има предвид, че
Северозападният път е най-прекият морски маршрут между Атлантическия океан и Тихия океан. Той е бил една от основните цели на героичните мореплаватели от късното средновековие до началото на 20-ти век. Още по-интересен е изводът, че преди средата на 21-и век северният полюс ще може да бъде достигнат с ледоразбивачи.

Към момента достигането на полюса по море е изключително трудно, защото там дебелината на морския лед достига близо 20 м. Само след две десетилетия обаче се очертава да сме преминали през важна точка на пречупване, така чe ледът в океана ще бъде достатъчно тънък, за да може дори среден клас ледоразбивачи да достигнат до която и да е точка от полюса.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин