До залива Ха Лонг във Виетнам (фотопис) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
До залива Ха Лонг във Виетнам (фотопис)

Сега ще ви разходим до залива Ха Лонг във Виетнам. Настанете се удобно, защото следващият фотопис ще ви пренесе дирекнтно в Азия!

Ха Лонг Бей (Ha Long Bay) се намира на 170 км. източно от столицата на Виетнам, Ханой, в залива на Тонкин. В Ха Лонг има хиляди живописни островчета, обрасли с гъста растителност, различаващи се значително по форма, големина и структура. Малка част от тях са заселени. Многобройни туристически корабчета предлагат еднодневни и някоклкодневни круизи из залива.

56074

Ха Лонг се превежда като спускащ се дракон (от „ha“-спускам и „long“-дракон). Според легенда тези мистични скали са се образували при кацането на могъщ планински дракон на брега на морето. При кацането опашката му разбива крайбрежието, издълбавайки долини и цепнатини. А когато създанието се потапя в морето, долините се напълват с вода, като на повърхността остават видими само върховете на скалите.

56067

Според друга легенда преди хиляда години, когато Виетнам е бил новообразувана държава, населението е трябвало да води непрекъснати войни срещу нашествениците от север. Това огорчавало Небесния Нефритен император и той изпратил Майката Дракон и нейните деца да помогнат на виетнамския народ в борбата срещу завоевателите. С комбинация от божествения огън, който драконите бълвали, и гигантските смарагди и нефрити, които плюели, врагът бил унищожен. Скъпоценните камъни, паднали от устата на драконите, се разпръснали из морето, където се водила битката, и формирали малки и по-големи островчета.

56069

Заливът Ха Лонг е включен в световното наследство на Юнеско през 1994 година. Обявен е за туристическа атракция номер едно за северен Виетнам. За щастие тук все още никой не планира да прави лифт между отделните острови.

56068

Между туристическите корабчета могат да се видят малки дървени или надуваеми лодки, от които местни жители предлагат различни стоки на туристите. 

56071

Една от най-известните и привлекателни атракции в залива е пещерата Луон (Luon Cave), която се намира в южната част на Ха Лонг.

56073

Пещерата представлява кръгла отворена скала със синьозелено езеро по средата, в което се влиза посредством дъгообразен тунел с причудливи сталактити. Големината на езерото е приблизително един километър.

 56075

Туристите могат да избират как да разгледат пещерата, вариантите са с двуместен каяк или лодка за около десет човека. Ако обичате да снимате, каякът не е опция.

56083

Вътре в пещерата гледката е неповторима. Екосистемата е запазена напълно непокътната. Езерото е заобиколено от причудливи, стръмни скали, покрити с разнообразна, буйна растителност. Едни от най-атрактивните обитатели на тази природна забележителност са „златните“ маймуни.

56077

В зелените води на езерото има много видове риби, както и други морски обитатели: скариди, калмари, раци.

56079

Филмът от поредицата за Джеймс Бонд „Винаги ще има утре“ (1997 г.) първоначално бил планиран да се снима в залива. Властите отказват снимките да бъдат във Виетнам и екипът се премества в Тайланд. Слуховете твърдят, че филмът все пак е заснет в залива Ха Лонг.

56081

 

Островът Титоп (старото му име е Кат Нанг) е най-големият в залива. През януари 1962 година съветският космонавт Герман Титов посещава острова заедно с виетнамския президент Хо Ши Мин. В чест на космонавта островът е наречен Титоп-виетнамското произношение на името му.

56066

От върха на острова се открива зашеметяваща гледка.

56076

Изгревите през зимните месеци от януари до март не приличат на тези от картичките с изгледи от Ха Лонг, които обикновено са снимани през пиковия сезон от май до август. Корабчетата са пълни с ранобудни туристи, чакащи с нетърпение слънцето да позлати върховете на скалите.

56070

През март обаче първите лъчи на слънцето придават на атмосферата по-скоро тайнствен и зловещ вид. Въпреки това гледката е призрачно красива, а усещането неповторимо.

56078

 

От май до септември са възможни тропически бури, заради които често се отменят круизните обиколки. Ноември, с ясното си синьо небе и липсата на тълпи, е най-подходящият месец за посещение.

56065

Пещерата Сънг Сот (Surprising cave) е най-голямата и интересна от геоложка гледна точка в залива. Площта ѝ е 10 000 м2, а височината- 30 метра. В пещерата са разположени хиляди сталактити и сталагмити. Открита е от французите през 1901 година и отворена за туристи през 1936 година.

56080

 

Природата е образувала най-различни фигури, които всеки би могъл да оприличи на това, което му подсказва въображението. Най-интересните от тях са специално осветени.

56072

Много от варовиковите образувания в Ха Лонг Бей също са кръстени с различни имена: слон, камила, кокошка, петел.

56084

 

Все по-голямото количество туристи посещаващи Виетнам (2017 г. е рекордна с 12,9 милиона туристи) и засиления интерес към залива, сериозно застрашават чистотата не само на водите, но и на въздуха. Хиляди туристи пътуват всеки ден с круизни корабчета из Ха Лонг. Въпреки стъпките, които местните власти са предприели, има още много, което може да се направи за опазване на екосистемата на залива. Например въвеждане на ограничение за броя на круизите и туристите на ден, налагане на сериозни глоби за замърсяване на водите с отпадъци и други.

56082

**

Текстът и снимките са ни изпратени от Ивета Цветкова за рубриката "Стани автор". Изпращайте ни и вие пътеписи, разкази, съвети от вашите приключения на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин