Доказано: Разходката сред природата е полезна за мозъка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Доказано: Разходката сред природата е полезна за мозъка
Автор: Мария Ангелова
Доказано: Разходката сред природата е полезна за мозъка

Вече над 50% от населението на Земята живее в градове, а стресът става все по-важен проблем

Всяка година излизат нови проучвания за това колко е полезно да бъдеш сред природата. Малко или много това звучи логично. Скорошно проучване на Станфордския университет обаче доказа, че прекарването на време на чист въздух е добро не само за духа, но и за мозъка.

Екип начело с Грегъри Батман е изследвал ефектите на природната среда върху човешкия мозък. 38 участници в проучването са били разделени на две групи. Едната група е изпратена на 90-минутна разходка сред природата, а другата – на 90-минутна разходка по оживена улица. След това всички участници попълнили писмен въпросник, специално създаден, за да изследва тенденции към негативно вглеждане в себе си (твърдения от типа на „Вниманието ми често е фикусирано върху мен и ми се иска да спра да мисля за неприятни моменти от миналото си“).

Освен това преди и след разходките мозъците на всички участници са били сканирани. Изследователите са имали интерес към тази част от мозъка, която е отговорна за негативното самовглъбяване и вглеждане в недостатъците.

Резултатите от проучването

Учените открили, че проучваната част от мозъка е по-малко активна при хората, разхождали се сред природата. Освен това те отговорили на въпросника по съвсем различен начин от другите участници, разхождали се по оживената улица. Сканирането на мозъка при двете групи потвърждило резултатите от въпросника.

„Това са солидни доказателства, че времето сред природата, дори и за кратко, може да отслаби модела на мислене, водещ понякога и до тежки заболявания като депресия“, смятат авторите на проучването. Психологическите изследванията на положителния ефект на природата върху човека са многобройни, но вече има и физически доказателства за това.

Защо това е важно?

Съвсем наскоро беше мината важна граница и вече над 50% от населението на Земята живее в градове. Паралелно с това тенденцията е природата и досегът с природата да заемат все по-малка част от ежедневието на човека. Очаква се до 2050 г. 70% от населението на планетата да живее в градове, а животът в град е свързан с много стресови фактори – шум, трафик, социално напрежение. Проучвания като това насочват към възможностите за превенция на депресията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин