Документална кинопрожекция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Документална кинопрожекция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
Автор: Peika.bg
Документална кинопрожекция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

По случай Международния възпоменателен ден на Холокоста, Културният център на Софийския университет и Посолството на Словашката република в България ви канят на прожекция на документалния филм“Семейството на Ники” на режисьорите Матей Минач и Патрик Пашш.

 

„Семейството на Ники” разказва почти забравената история на британеца сър Николас Уинтън, който организира спасяването на 669 чешки и словашки деца непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Близо половин век Уинтън не говори с никого за тези събития. И подвигът му вероятно щеше да остане неизвестен, ако 50 години по-късно съпругата му не беше открила на тавана стар куфар, пълен с документи и пътни листи.

Така бяха открити десетките “деца” на Уинтън, които заедно със своите деца и внуци днес вече наброяват “семейство” от почти 6000 души. Всички тези хора, които на свой ред имат впечатляващи постижения, дължат живота си на неговия героизъм.

За хуманитарната си дейност Уинтън бе удостоен с ордена на Британската империя, както и с най-висшето държавно отличие на Чешката република. Той почина през 2015 г. на 106-годишна възраст.

Документална кинопрожекция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

В “Семейството на Ники”, заснет преди неговата смърт, словашките продуценти Матей Минач и Патрик Пашш документират впечатляващата и малко позната история на неговата спасителна мисия, както и феноменалното й влияние, което продължава да вдъхновява доблестни постъпки десетилетия по-късно. Филмът е носител на наградата на публиката от Карлови Вари през 2011 г. и над 10 други отличия от международни фестивали.

Събитието ще бъде открито от Н.Пр. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България, а на прожекцията ще присъства и продуцентът Патрик Пашш. Филмът е със субтитри на български език.

30 януари, 19:00 ч. Театрална зала, ректорат

Вход свободен

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин