Долна баня - идеи за туризъм в околността - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Долна баня - идеи за туризъм в околността
Долна баня - идеи за туризъм в околността
Снимка: stupki.bg

Съботните сутрини, миришещи на мекици и неделните предобеди, изпълнени с мирис на пържени кюфтета, се загубиха някъде през 90-те.

Днешните уикенди ухаят на слънце, вода, зеленина, небе и... бягство. Бягство от претовареното ежедневие, от трафика, от хората, от стреса, дори от себе си. Едно място подходящо за тази цел е град Долна баня и село Свети Спас (до 2015 г. вилна зона на града).

Летището в Долна баня е сигурно най-популярната забележителност в околността, но ако не сте любител на този вид преживявания, прочетете надолу - няма начин да не откриете нещо интересно за себе си наоколо.

Долна баня е градче на 70 км. от София (по магистрала Тракия, отклонението е малко след това за Ихтиман), а още 4 км. югозападно – в самите поли на Рила се намира село Свети Спас.

Долна баня - идеи за туризъм в околността
Снимка: stupki.bg

Видове туризъм, които може да практикувате тук:

Активен туризъм

От селото тръгват два туристически маршрута – до хижа Венетица (около 1,30 мин.) и до село Костенец и Костенския водопад (около 2 ч.).

Нашият опит (за сега) е до хижа Венетица. Началото на тази пътека започва в края на селото и в първата си част (около 40-45 мин.) върви през живописния пролом на река Бистрица. В тази част от маршрута пътеката е широка и полегата, а близостта на реката и преобладаващата широколистна растителност, я правят приятна за вървене и в по-топло време. Има изградена и чешма с кът за сядане и почивка. В един момент широколистните дървета са изместени от иглолистни, а пътеката прави остър завой наляво, ставайки по-стръмна. Хижа Венетица е действаща, но в момента е в ремонт и не приема туристи.

Долна баня - идеи за туризъм в околността
Снимка: stupki.bg

Регионален туризъм

Ако се питате откъде идва Венетица, името е заимствано от съществувало през Средновековието село Венетица в околността. Има летописни справочници, че в селото се е намирал голям манастир „Свети Спас“, който просъществувал до средата на XVII век. Върху останките на същия днес има изграден малък храм, носещ името на светеца.

Долна баня - идеи за туризъм в околността
Снимка: stupki.bg

СПА туризъм

Ако след разходката решите да прекарате следобеда във вкусно похапване и потапяне в топли минерални води, огледайте се наоколо – няколко хотелчета в Долна баня предлагат тази възможност. Близостта на Рила и няколкото минерални извори в околността създават подходящите условия и за СПА туризъм. Влизайки от София в ляво е хотел Долна баня. Архитектурата е малко тип „следсоциалистическо строителство“. Върху помещенията в хотела нямам наблюдения, но басейнчето отвън е истински оазис през летните жеги (а и не само). Водата е минерална и служи както за разхлада така и като лек за редица болежки – ревматични и кожни заболявания, заболявания на сърдечносъдовата, дихателната, храносмилателната и пр. системи (съгласно надпис на входа).

Лятото водата е от 28 до 30 градуса, а зимата от 28 до 43 градуса в различните басейни. Има голям басейн, джакузи и малък детски басейн. Входът е 10 лв. за възрастни и 6 лв. за деца над 3 г. Басейнът е чист, санитарните помещения също. На разположение на гостите на басейна са и два хамака, но те се заплащат отделно на цена от 10 лв.

Около летния дървен бар до басейна или в лятната градина към ресторанта на хотела, заобиколени от алпинеуми аранжирани с различни растителни видове, може да похапнете нещо вкусно (манатарките в масло са ни любими). До летния бар има разположена и полянка с детска площадка и батут, където малките палавници могат да се забавляват, докато останалата част от компанията все още похапва и пийва.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Виктория Драгиева, автор на блога за пътешествия Stupki.bg. Последвайте го, за да научите още интересни местенца, които да откриете!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин