Доняна - застрашеното природно богатство на Испания? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Доняна - застрашеното природно богатство на Испания?
Автор: Peika.bg
Доняна - застрашеното природно богатство на Испания?
Снимка: flickr/Nacho Pintos

Обръщаме внимание на още едно европейско природно богатство, към което хората подхождат доста безотговорно – испанския национален парк Доняна.

Това е едно от местата с най-богато биоразнообразие в Европа и рискува да попадне в списъка на ЮНЕСКО със застрашени природни обекти поради недобро управление.

Доняна се състои основно от крайбрежни гори, сладководни блата и дюни и е дом на над 6 млн. прелетни водоплаващи птици, както и на испанския орел и иберийски рис. Освен това националният парк осигурява работни места за жителите в региона в сфери като риболов, земеделие, научни изследвания и екотуризъм. 

Доняна - застрашеното природно богатство на Испания?


Паркът е заплашен от пресъхване след години на лошо управление и свръхпотребление на водните му ресурси. Основен фактор за залиняването му са индустриални дейности, разкопаване и замърсяване от минно дело или заради съхранение на газ. Към промишлените дейности допринасят и интензивното земеделие, и промените на речните корита, на което се дължи намаляването на източниците на вода за влажните зони с 80%.
Доняна - застрашеното природно богатство на Испания?

Също така в околноста има и множество незаконни кладенци и ферми, които също допринасят за прекомерната консумация на водата. Затова, ако имате афинитет към природните забележителноси в топли страни, по-добре да побързате с посещението на испанския парк Доняна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин