Дрезден и неговият коледен базар на 579 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дрезден и неговият коледен базар на 579 години
Автор: Мария Ангелова

Минало е твърде много време, за да можем да сме напълно сигурни, но се смята, че първият коледен базар в Европа (може би и в света, със сигурност в Германия) се е появил в германския град Дрезден.

Според данни на градските власти, първият коледен базар, носещ името Щрицелмаркт, се е провел през 1434 г. И тъй като германците, като хора точни и акуратни, си водят бройката чинно, през 2013 г. откриват тържествено 579-я поред коледен базар в Дрезден.

Базарът е разположен на централния бароков площад Алтмаркт, където се издига и най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра).

На щандовете на базара се предлагат вкусотии по традиционни саксонски рецепти. Непременно опитайте дрезденския щолен. Щоленът е типичен за цяла Германия коледен сладкиш, но на дрезденския базар сладкото изкушение си има собствена легенда.

Някога се е наричал хефещрицел, откъдето идва и името на празничното събитие – Щрицелмаркт. За първи път този щолен е споменат в хроника от 1474 г. като специален сладкиш за постите, направен само от брашно, овес и вода. Не звучи особено вкусно? Да, и местните хора са били на това мнение. Някой си Електор Ернст от Саксония се заел да сложи край на тази несправедливост и заедно с брат си Албрехт изпратил писмо до папата с искане да бъде отменена забраната върху маслото по време на пости. Папата посмекчил правилата и изпратил това, което днес е познато като „Масленото писмо“. В него се твърдяло, че мляко и масло могат да се използват за приготвянето на щолен, но само с чисто съзнание. А, и още нещо: Божията благословия за нарушаването на поста можела да бъде измолена само с последващо самобичуване.

Постепенно се появила традицията всяка година пекарите от Дрезден да изпращат на владетеля на Саксония гигантски щолен по случай Коледа. Явно смятайки традицията за особено забавна, през 1730 г. Август II Силни се поизсилил и поръчал на Гилдията на пекарите да направят чудовищно голям щолен с тегло 1,8 тона, с който да бъдат почерпени 24 000 гости на коледното тържество на владетеля.

Днес щоленът е все така популярен, макар и да не се забелязва подобна грандомания при оразмеряването му.

За четирите седмици на Щрицелмаркт са планирани над 100 интересни събития, като най-много се случват през уикендите. Започнете от Фестивал на джинджифиловите курабийки, избиране на Мис Коледна Курабийка, фестивал на щолена (че закъде без него след теази дълга история), фестивал на коледната пирамида, на коледната арка... Изобщо всяко коледно украшение, изкушение или традиция си имат свой собствен фестивал в Дрезден. Добавете към пъзела и изпълнения на живо на коледни песни, хиляди литри ароматно греяно вино, ръчно изработени играчки за елха от стъкло и дърво... 

Най-щастливи тук ще са децата (и порасналите също). Те ще могат да надникнат в Коледната пекарна, Къщичките на елфите, Пощенската станция на Дядо Коледа, ще могат да гледат коледен театър или да чуят истории от някоя от 579-те години на базара. Има и детско влакче

През 2013 г. коледният базар в Дрезден ще продължи от 28 ноември до 24 декември.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Росица Атанасова, 30.11.2016 | 14:50
Тел. за свързване: 0876481431 за безплатни пътешествия
Абонирайте се за нашия бюлетин