Другата Варвара (не онази на морето) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Другата Варвара (не онази на морето)
Автор: Неделина Вангелова

Все някога сте чували за морското село Варвара в Бургаска област. Но дали сте чували за пазарджишката Варвара? Тя се намира в полите на Родопите, на 19 км от Пазарджик и на 6 км от Септември. През нея минава пътят за Велинград, както и единствената действаща теснолинейка Септември – Добринище.

Село Варвара пази българските традиции, като чества по вълнуващ и колоритен начин всеки празник. Всяка година има два общоселски църковни събора. Единият е на 6 май – Гергьовден. Празникът започва с литургия, а след нея - шествие, отнасящо иконите на свети Георги и на Света Богородица към оброчището “Свети Георги” т.нар. Гергьова черква. То се намира на 4 км от селото нароге в гората. От там се открива прекрасна гледка към цялата местност и към селото. На огромна поляна край останките от средновековен параклис се извисява 18-метров светещ каменен кръст, а зад  него - множество маси и пейки, побиращи над 500 души от Варвара и от околните села и градове. Пали се голям огън, около който на чевермета се обричат над 30 агнета. След празненството на поляната шествието се отправя към площада на селото.

Другият събор е на празника на света Марина – 17 юли. На този ден хора от Варвара и околните села се събират в параклиса “Света Марина”, където се прави литургия, водосвет и овчи курбан за здраве. В двора на параклиса има извор, който се смята, че лекува очни заболявания, а извън него постройката е оградена от пет вековни дъба.

Интересно се отбелязва и друг празник в селото – Дервишовден, който се празнува на Васильовден (на 1 януари). Селото се разделя на групи по махали и всяка от тях приготвя кукерски маски и костюми за празника. На самия ден хората се събират, играе се дервишко хоро, всяка група пристига със своя водач и започват танци и веселби.

Културните забележителности на селото са черквата “Света Варвара”, построена 1814 г. и даваща името на селото, останки от тракийско светилище на километър от Варвара, осем тракийски могили в землището на селото и остатъци от Средновековна крепост над пролома на Чепинската река.

Село Варвара е известно и със своята лечебна вода – можете да посетите минералните бани, а също така и плаж с минерални басейни, част от комплекс с бунгала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин