Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници
Автор: Елена Исаева

Всички сте чували за Дряновския манастир до Дряново, на около 15 километра от град Габрово. Сигурно дори сте го посещавали няколко пъти. Знаете колко е красив, че в близост се намира пещерата Бачо Киро.

 

А знаехте ли, че именно тук се е случила една от най-епичните и най-продължителни битки по време на цялото Априлско въстание? Знаехте ли, че тази света обител е сред най-важните и знакови места по време на Априлското въстание? Цели 9 дни, храбрите българи от четата на Поп Харитон и Бачо Киро са се сражавали с многохилядната турска армия в името на свободата ни.

По спомени на очевидци, записани в историческите архиви на града се казва, че четата пристига в манастира още на 29 април 1876 г. По първоначален план, четниците смятали просто да пренощуват в Дряновския манастир, да си отпочинат и на следващия ден да отпътуват за Габрово. Това обаче не се е случило, тъй като в един момент през нощта, те разбрали, че са обргадени от хиляди турци.

Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници
Снимка: Елена Исаева

Битката наистина била драматично епична. Тъй като тя е била много важна за освобождението на България от турско робство, тук в манастира, всяка година местни правят наистина зрелищна въстановка. Хората толкова присърце взимат цялата подготовка, че ако нямате представа какво се случва в този момент в района, ще се уплашите и ще се чудите къде сте попаднали. Въстановката се случва около 10 май и наистина си заслужава да бъде посетена.

Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници
Снимка: Елена Исаева

Но кои всъщност са Поп Харитон и Бачо Киро? Поп Харитон или Харитон Халачев е роден в Габрово. Той е бил виден български духовник, но е имал много буйна кръв – участвал е в Гюргевския революционен комитет и лека по-лека е сформирал чета от около 200 български юнаци. Бачо Киро или Киро Занев е бил учител, книжовник, историк и български четник. Роденият в град Бяла черква е един от видните и смели български революционери. Не случайно и пещерата в близост до Дряновския манастир е кръстена на него.

Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници
Снимка: Елена Исаева

Местните жители много се гордеят със своята история. Въстановката на тази легендарна битка е голям празник в района. Стичат се българи от цялата страна, за да бъдат част от този невероятен спектакъл.

Драматична е нашата история, пълна е с възходи и падения, радости и мъчения. Подобни въстановки имат за цел, освен да почетем паметта на загиналите герои, благодарение, на които и нас днес ни има, но и да се докоснем, макар и за малко до трудностите и страданията, които са изпитвали. Но и до непреломната сила и непоколебимостта, с която са се хвърляли в бой за една по-висша цел – свободата на българския народ.

Дряновската епопея – геройският подвиг на Поп Харитон, Бачо Киро и техните четници
Снимка: Елена Исаева

 

Въстановката на това, а и други подобния сражения е много емоционална. Може да ни разплаче, размее, ядоса, но със сигурност ще ни накара да се гордеем с предците си, с народа си, а защо не и с нас самите. Някога хората наистина са правили невъзможното, за да постигнат нещо. Дали и ние имаме тяхната сила, тяхната решителност или всичко това е погребано дълбоко с тях. Надявам се тази искрица за живот да е все още жива у нас, българите. Нека се гордеем със своята история, но да живеем така, че да се гордеем и със себе си.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин