Дубай - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дубай - забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова
Дубай - забележителности за един уикенд

След като вече пътуваме до Дубай без визи, посещението на екзотичното емирство става още по-лесно и достъпно. Дубай ще ви впечатли не само с модерните си сгради и стремежа си да е винаги номер едно, но и със строгите си закони (дори в малките часове на нощта можете да се разхождате съвсем спокойно по улиците), с пъстрата палитра от чужденци, които живеят или работят там, с различната си атмосфера. 

Вижте някои от основните забележителности, които да посетите по време на своето пътуване в Дубай.

Бурж ал Араб (Burj Al Arab) – това е най! Най-луксозният в света – единственият 7-звезден хотел, и най-високият. Заедно с изкуствения остров Палм Джумейра (Palm Jumeirah), са два от най-ярките символи на емирството. Висок 321 метра и разделен на 60 етажа, Бурж ал Араб привлича светкавиците на хиляди фотоапарати всеки ден и приютява заможни туристи от цял свят. Разположен е на 280 метра навътре в морето върху изкуствена конструкция и е с формата на корабно платно. Външният му вид бледнее в сравнение с вътрешния дизайн. Ако искате да се поглезите с една нощувка тук, удоволствието ще ви коства от 700 до фантастичните 20 000 евро. Решите ли само да се разходите в хотела, не се учудвайте на таксата от над 100 евро. Подводният ресторант „Al Mahara” e в Топ 10 на най-добрите рибни ресторанти в света. В него можете да похапнете специалитети от цял свят, заобиколени от хиляди морски създания, плаващи зад дебелите стъкла. „Al Muntaha” пък е друг изискан ресторант, намиращ се обаче на 200 метра над повърхността и откриващ незабравима панорамна гледка към целия град и морската шир.

Небостъргачът Бурж ХалифаНебостъргачът Бурж Халифа (Burj Khalifa) със своите 828 м е най-високата сграда в света. В него се помещават офиси, луксозни апартаменти, екстравагантен шопинг център и първият и единствен засега хотел на Армани. Прочетете и статия за Бурж Халифа.

1227

1220

Емирските кули - Емирските кули (Emirates Towers) са 12-та и 24-та най-високи сгради в света. Те са бизнес сгради номер 1. Лукс е достатъчна дума за описанието им както отвън, така и отвътре - открит басейн с изглед към небето, няколко изискани ресторанта, плаж с частен достъп...

22514

Усуканата кула Каян - Това е най-високата усукана кула в света (не че някой се съмнява, че нещо в Дубай не е "най"). Усуканата на 90 градуса кула се намира до изкуствения остров Палм Джумейра и е дело на същия екип, създал Бурж Халифа. Прочетете още за кулата Каян.

13370

Градините на чудесата (Miracle Gardens) - Дубай е едно от малкото места в света, където можете да видите 45 милиона цветя във всякакви форми и цветове, засадени насред пустинята. Очакват ви 4 км алеи и 1 км стена от цветя, като композициите се сменят няколко пъти годишно. Вижте допълнителна информация и снимки от Градините на чудесата.

9837

9838

9842

Дубайският музей - Да, в този град от бъдещето има и музей, не само небостъргачи. Сградата на Дубайския музей контрастира с модерните сгради, представяйки автентичната местна архитектура. Тук са изложени уникални експонати от историческото и културно наследство по тези земи. Можете да се разходите из стар традиционен пазар (сук), да видите как занаятчии работят и дори да преживеете нощ под звездите в пустинята. Работно време: 8:30 - 19:30 часа, петък - 14 - 19:30 часа, неделя - почивен ден.

Изкуственият остров Палм Джумейра - Само на 5 км по плажната ивица ще стигнете до тесен мост, водещ към изкуствения остров Палм Джумейра (Palm Jumeirah). Построен е под формата на палма със 17 листа, дълъг и широк по 5 километра. Разхождайки се покрай разклоненията ще видите малки и големи хотели, луксозни жилища, чакащи купувачите си, ресторантни, яхтклубове и множество плажове. Минете ли 300-метровия мост, който води до началото на острова, в горния край, или в „короната” на палмата, ще забележите пищния хотел „Атлантис” с две кули, свързани с висящ мост. 

2658

Обзорна обиколка на Дубай с автобусСтрува си да се качите на открития туристически автобус и да се насладите на гледките като на кино лента. Ще видите Емирските кули (Emirate Towers); 7-звездния хотел Бурж Ал Араб (Burj al Arab); Джумейра (Jumeirah) – най-богатият район на Дубай; най-старата част на града – Бастакия (Bastakiya); 150-годишната крепост Фахиди (Fahidi); Музеят на Дубай и безброй пищни, спиращи дъха гледки. Хубаво е да направите (или повторите) обиколката вечерта, когато всичко изглежда още по-бляскаво, а температурите са по-щадящи.

Круиз с арабска галера по залива Крийк - Круизът по залива Крийк е едно от най-романтичните преживявания, на които можете да се отдадете в Дубай. Имате възможност да вечеряте докато се наслаждавате на лунния пейзаж и на панорамната гледка към града.

Сафари в пустинятаНай-важно е 3 часа преди пустинното сафари да не сте яли нищо, за да не ви прилошее, както често се случа по време на спускането и изкачването по стръмните дюни. След около час диво препускане с джип се стига до някоя  от шатрите в пустинята, където можете да се освежите с напитки и храна и да се снимате в арабски дрехи. Можете също да яздите камила или да карате бъги из дюните. Със залеза започва подготовката за легендарния танц белиденс и се приготвят маси с печена на скара храна.

2659

Джамията Джумейра - От каквато и религия да сте, си заслужава да посетите някои от многобройните джамии в Дубай, защото както и останалите сгради, и те са направени с подобаваща доза пищност и великолепие. Джамията Джумейра е облицована с бял камък и се намира на крайбрежния път, водещ към пристанището. По принцип влизането в нея на немюсюлмани е забранено, но градската управа организира групови посещения с цел вникване в арабската култура и пряк допир до местните обичаи. Джамията е издигната през 1900 г. като религиозно училище, като през 1998 г. е обновена. Минаретата й са високи 70 м - най-високите в Дубай. Интересно е, че кубетата на джамията са 54 - 9 големи и 45 малки.

2657

Кулата-лабиринт (Maze Tower) - 57-етажният небостъргач е обявен от Книгата с рекордите на Гинес за най-високия вертикален лабиринт в света. Изграденият от камък лабиринт всъщност представлява сложна система от свързани помежду си балкони към апартаментите и офисите в сградата. Самата плетеница също не е случайна, а е проектирана от дизайнера на лабиринти Адриан Фишер. Нощем лабиринтът е осветен с цветни LED лампички. Кулата-лабиринт се намира на булевард Шейх Зайед (Sheikh Zayed Road), недалеч от Емирските кули (Emirates Towers).

31392

Традиционна дубайска кухняОтнесете прегръдката на Дубай у дома! Ярки коприни и текстил можете да намерите на традиционния пазар (или сук - souk, souq) зад Дубайския музей в Бур Дубай. За разлика от пазарите на други места по света, където се продава всичко, в Дубай всеки пазар предлага само определен вид стока – пазар на подправките, пазар на парфюмите и т.н. Най-известен е пазарът на златото в Дейра (Gold Souk), заради който Дубай е наричан Град на златото.

Традиционните пазари сукиОтнесете прегръдката на Дубай у дома! Ярки коприни и текстил можете да намерите на традиционния пазар (или сук - souk, souq) зад Дубайския музей в Бур Дубай. За разлика от пазарите на други места по света, където се продава всичко, в Дубай всеки пазар предлага само определен вид стока – пазар на подправките, пазар на парфюмите и т.н. Най-известен е пазарът на златото в Дейра (Gold Souk), заради който Дубай е наричан Град на златото.

Магическата градина, която свети в мракаНай-голямата в света градина от този тип - Dubai Garden Glow ще предлага две програми – Изкуство през деня и Светлина през нощта. Разходката из нея представлява пътешествие из най-известните природни дестинации по света – от земите на масаите в Кения до градините с лалета в Холандия. Градината е замислена като семейна дестинация, с различни забавления за децата – Говорещото дърво, Раят на пандите, Къмпинг за динозаври и Земята на сладкишите. Предвидени са и специални зони, където децата да се учат, докато играят. Очаква се магическата градина да отвори врати през декември 2015 г., намира се в Забеел парк, Зона Б. Градината ще е отворена до април 2016 г. Повече за градината.

Шопинг в ДубайДубай се счита за една от най-добрите шопинг дестинации в света – не само заради доказаните модни марки, но и заради изгодните цени на определени стоки.

2656

През януари и февруари в Дубай се провежда шопинг фестивал с фойерверки, концерти и 75% намаление на дизайнерски дрехи, бижута, както и на електроника и антикварни предмети (за датите следете тук). Улица „Al Riqqa Road” в Дейра е изпълнена с многобройни бутици и е наричана „Шанз-Елизе” на Дубай. В комплекса около небостъргача „Бурж Ал Араб” се намира най-големият търговски център в света – Dubai Mall, разположен на площ от над 50 футболни игрища. А магазините за евтини дрехи и ателиетата на шивачите са разположени в Карама. Произведенията на местните художници могат да се купят в The Majlis Gallery. И тъй като в Дубай всичко е възможно, след подобаващо пазаруване е време за спорт - и то на едно и също място! Съмнявате ли се, посетете търговския център Mall of the Emirates. Само тук можете да карате ски или сноуборд на големите изкуствени писти на минусови температури, докато навън е 48 градуса. Или можете просто да изпиете един арабски чай в близките кафенета.

Нощен живот в Дубай - Нощният живот в Дубай е също толкова богат, колкото е и самият Дубай. Луксозни барове, джаз клубове, изпълнения на живо, караоке барове и още, и още. Не забравяйте обаче, че в Дубай са забранени продажбата и консумирането на алкохол, освен в лицензираните барове, и ако не се съобразите с това, ще си изпросите солидни глоби.

2655

Дубайската кухня - всъщност, арабската кухня, ще ви предостави възможността да опитате различни ястия със странни подправки, за които може би дори не сте чували. Задължително си хапнете традиционното арабско ястие шаварма – арабска питка, напълнена с агнешко, пуешко или пилешко, и гарнирана с домати, краставици, хумус, мариновано цвекло и сос от манго. Името на шавармата идва от турското "чеверме" и по форма прилича на познатия ни дюнер. Вкусът обаче е доста по-екзотичен. Свинското е забранено за продажба на мюсюлмани, но туристите свободно могат да го консумират.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин