Дяволската кула – там, откъдето се виждат 5 щата - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дяволската кула – там, откъдето се виждат 5 щата
Автор: Peika.bg
Дяволската кула – там, откъдето се виждат 5 щата

Дяволската кула е необичайната скална кула, извисяваща се на около 386 м при обща височина на образуванието е 1558 м.

Тази монолитна конструкция, разположена в Блек Хилс, се намира в североизточната част на Уайоминг, САЩ.

Исторически погледнато, Дяволската кула е първият национален паметник в САЩ, тъй като е обявена за такъв на 24 септември 1906 г. от президента Теодор Рузвелт.

Според учените, образуванието е започнала да се формира преди около 50 млн. години, когато магма се излива през пукнатините на повърхността. С течение на времето от нея се образуват скални колони, които са изложени на всякакви атмосферни условия през вековете и така придобиват различни форми.

Днес Дяволската кула се посещава от над 400 000 туристи годишно, като едва 1% се опитват да я изкачат. Малцината, покорили кулата, обаче са имали възможността да насладят на гледката на пет от американските щати – Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Каролина и Небраска.

Около природния шедьовър, разбира се, с
ъществуват много митове, легенди и вярвания. Една от от историите разказва как седем момиченца от племе, живяло покрай реката, си играели на воля сред природата. За нещастие една мечка ги подгонила и те побегнали, докато не стигнали до една малка скала и решили да изкачат, за да се спасят. И докато се катерили по малката скала, с всяка следваща стъпка тя пораствала, сякаш за да ги спаси и опази от мечката. Животното не могло да достигне децата, но следите от лапите му и до днес седят върху Дяволската кула.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин