Джорди Тосас: Открий границите, за да ги преминеш! - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джорди Тосас: Открий границите, за да ги преминеш!
Автор: Мария Ангелова

Ако човешките възможности имат граници, каталунецът Джорди Тосас непрекъснато ги преминава.

Това е човек, посветил се на планината в почти всички нейни аспекти. Дори за описване е трудно – от скоростни изкачвания на Аконкагуа и Маккинли (за 8 и 9 часа от базовия лагер до върха и обратно), първо повторение на линията Magic Line на K2, соло премиера по Чо Ойю, спускане със сноуборд от лагер 4 на K2 (без ползване на парапети), соло изкачвания на северните стени на Матерхорн и Айгер, спускане със ски по източната стена на Матерхорн, множество супер маратони, алпийски бягания и още и още...

С Джорди Тосас можете да се срещнете на живо на 3 ноември в Дома на киното, София, благодарение на Клуба на пътешественика (повече за събтието тук). Той ще разкаже за свои изкачвания, спускания и тичания по света и през годините и успоредно с това ще покаже как стилът Light&Fast (бързи и леки) променя изцяло подхода му към планината.

Ето какво сподели Джорди в интервю специално за Peika.bg:

- Как концепцията Light&Fast промени отношението ти за планината?

- Когато се сблъскаш с някакъв проблем в живота си, имаш две възможности. Едната е да се престориш, че го няма и да продължиш със стария си начин на мислене. Другата е да отвориш съзнанието си и да започнеш да играеш нова игра – като дете. Когато преди няколко години започнах да тичам с Килиан Жорнет (каталунски скиор и бегач на свръхдълги разстояния), открих нови правила за познатите ми планини. На пръв поглед ми се струваше, че неговият метод беше твърде лек, за да е безопасен за някои терени. Но скоро тази игра ме заплени – да тичам толкова лек в планината. Есенцията на лекотата е есенцията на алпийския стил. Видях същите планини по нов начин. Ставах все по-добър и все по-удовлетворен от себе си. Докато тренираме, усъвършенстваме аспектите по сигурността – а тези аспекти не зависят от екипировката, зависят от атлета. Новата екипировка изисква атлетът да промени тактиката си.

39364

- Повечето хора специализират в алпийски стил, скално катерене и т.н. Как успяваш да си добър в толкова широк спектър планински активности?

- За мен животът е в планината. От лесните пътеки до големите стени. Никога не съм си казвал: край, достигнах лимита си. Какво е лимитът? Той е в главата ти и зависи от мозъка ти. Ограничава те само съзнанието ти. Затова за да станеш по-бърз и по-лек на всякакви терени, първо трябва да отвориш съзнанието си, да използваш добра екипировка и да познаваш особеностите на терена. Когато знаеш къде са границите, остава да се заемеш с това да ги преминеш. Това е познание за планината и за теб самия.

- Кое е най-голямото предизикателство, с което си се справил досега?

- Всяко предизвикателство е постижение, защото се случва точно сега. Може би след години това предизвикателство ще ти изглежда като разходка в парка. Но всяко предизвикателство е стъпка в живота ти на атлет и на човешко същество. Специално място в сърцето ми имат К2, Лхотце, Жану и Серо Торе. Не е важно да изкачиш върха, а да достигнеш някакъв връх в съзнанието си. От това място погледът ти стига до хоризонтите.

- Какво те кара да се стремиш да постигаш повече и повече?

- Силата на мечтите във всеки един момент от живота ми. Може да го погледнеш като борба или като игра. Може да се чувстваш като боец или като дете. На мен ми харесва да съм дете, което си играе с природата. Обичам да съм читател, който чете поемите, които природата е изваяла в планините.

39362

- Какво смята семейството ти за заниманията ти?

- Този начин на живот ти дава много безценни мигове, но има и висока цена – да бъдеш далеч от хората, които обичаш. Те ме разбират и уважат избора ми. Уважението и комуникацията от разстояние правят по-здрави връзките между нас.

- Какво те доведе в България?

- Приятелството. Едно приятелство, зародило се в далечен базов лагер, сред красиви планини.

- Кои са новите предизвикателства, за които се подготвяш?

- За мен всеки ден е ново предизвикателство. Първото е България, следва едно наистина сериозно предизвикателство – бягане до Матерхорн, после Торес дел Пайне, Еверест. Но – сега България!

- Кой е най-добрият съвет, който ще дадеш на начинаещ катерач?

- Да мечтае всеки ден! Да подобрява техниката си и да постигне всичките си мечти!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин