Единбург за един ден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Единбург за един ден
Автор: Елена Исаева

Единбург е една малко по-далечна дестинация от Дърам, на около 200 километра, но определено си заслужава да се посети. До града може да се отиде с организиран транспорт, например автобус, влак за около час и половина два, или автомобил. Това може да се направи като целодневна екскурзия или дори двудневна с една нощувка в града, за да може да се разгледа по-добре.

Градът е много красив, чаровен и ще ви плени без значение дали сте там за един ден или цяла седмица.

Единбург се води столицата на Шотландия и е вторият по големина град там. Това е една от най-големите туристически дестинации в световен мащаб с около 13 милиона туристи всяка година. В града се провежда ежегоден фестивал на изкуствата. Тук са родени писателят Артър Конан Дойл, актьорът Шон Конъри, изобретателят и учен Александър Бел, писателят Уолтър Скот и други видни личности от различни сфери.

Единбург за един ден
Снимка: pixabay.com

Единбург се дели на стара и нова част. Старият град е запазил своя прекрасен средновековен облик. Тук може да видите Кралският музей на Шотландия, където се пазят кралските скъпоценности и Камъка на съдбата; Двореца Холирууд, официална кралска резеденция от 600 години; Музеят на уискито; Катедралата - St Mary's. В новият град можете да видите паметникът, който е останал недовършен - Партенона на Чарлз Кокърел, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци; Шотландската национална галерия; Къщата на Градския регистър.

Единбургският замък е една от основните забележителности на града. Интересното при него е, че той е разположен на върха на срутилия се кратер на угаснал вулкан. Неговите най-ранни следи датират от миниатюрния параклис от 12 век „Сейнт Маргарет“, която се води и най-старата постройка в цял Единбург. Замъкът е имал различни предназначения през различните периоди. Бил е крепост, военен гарнизон, дори е бил държавен затвор. Неговият разцвет и най-добър период обаче е бил като кралски дворец. Именно тук днес се съхраняват шотландските кралски скъпоценности.

Единбург за един ден
Снимка: pixabay.com

Не толкова известен факт е, че Единбург е обявен за град на литературата от ЮНЕСКО. В шотландската столица се дом имат доста библиотеки, като Националната библиотека на Шотландия, Музеят на писателите, Шотландския център за разказване на истории, Библиотеката по поезия, както и много други по-малки библиотеки.

Други места в Единбург, които трябва да бъдат включени във всяка туристическа обиколка на града са пешеходен тур на стария град, хотел Малморал, зоологическата градина, музеят на уискито, където има задължително местен екскурзовод и дегустация на няколко вида уиски, както и нагледна демонстрация по направата на напитката, кладенеца на вещиците, кралската ботаническа градина и други.

Не е за изпускане и разходка из улиците на града, посещение на местен пъб с традиционни шотландски ястия и музика (шотландска гайда най-вече), както и подобни занимания, които са типични за Единбург и Шотландия.

Единбург и Шотландия са доста различни от Англия и Уелс, например. Там има съвсем други традиции, обичаи, местни специалитети и изобщо друг чар и дух. Не бива да пропускате този град от мечтани пътешествия, защото той има много какво да предложи на своите посетители и почти няма човек, който да не се е влюбил в града още от първи досег.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин