Една овца, две овце, три овце... в Мадрид - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Една овца, две овце, три овце... в Мадрид
Автор: Екатерина Мандова

Представете си как хиляди овце тръгват на шествие от Народното събрание. Не, това не е политическа метафора, а напълно обичайна гледка - за жителите на Мадрид.

Всяка година към края на октомври улиците на испанската столица са осеяни с невиждан брой овце и какъв ли още не вид добитък. Овчето шествие е част от фестивалa Трансхумансиа(Fiesta de la Transhumancia), който отбелязва Деня на гората, като символично представя миграцията на добитъка от студените планинските райони към по-топлите равнини. По препълнените с животни улици крачат и стопаните им, облечени в традиционни испански костюми, придружени от оглушителния звън на чанове и музикални инструменти. Създалата се глъчка не смущава минувачите, които обаче не си и помислят да пресекат парадната улицата. Фестивалът е обичан най-вече от децата. И не е обичан най-вече от уличните чистачи, които минават след стадата...

Фестивалът пресъздава средновековна традиция от 1273 г., когато крал Алфонсо X дава право на овчарите по време на миграция да се движат свободно със стадата си. В отплата те трябвало да дават по една овца на всеки хиляда, които минавали през територията на Испания. Не след дълго това се превърнало в основен доход за държавата, защото по планините и ливадите й преминавали от 3 до 5 милиона овце годишно.

Началото на фестивала се поставя през 2001 г. и оттогава той е една от основните туристически атракции на Мадрид. Не го пропускайте и вие, ако имате път към испанската столица в края на октомври (обикновено последната неделя на месеца).

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин