Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали
Автор: Вероника Иванова
Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали
Снимка: velinrad-bg.com

Едно планинско селце в Родопите, което определено има с какво да впечатли посетителите си е село Равногор.

Разположено е на 16 км. северно от град Брацигово и на 45 км. от Пазарджик (отново в посока север), а надморската височина, на която се намира е около 1340 м.

Равногор е било култово селище на траките,като първото си име получава по време на османското владичество – тогава било кръстено “Кория”, което в превод означава “гора”. Според известна легенда, понеже не могли да потурчат населението на Равногор, турците започнали да наричат селото Акси Кория (акси – твърдоглав). След освобождението пък мястото било наречено Асъ Кория, което в превод означава “равна гора”, а през 1934 г. приема сегашното си име – Равногор.

Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали
Снимка: bg.wikipedia.org

Най-доброто нещо, което можете да направите тук е да предприемете преход из околностите на селото, тъй като там има какво да се види, а на финала ви очаква зашеметяваща панорамна гледка. Екопътеката, която ви препоръчваме тръгва от селото, минава през  връх Света Елена (с параклиса), параклис “Свети Илия” и завършва с обещаната панорама от Бекови скали (връщането е отново към Равногор по същата пътека). Пътят започва от края на селото,след като минете улицата, на която се намира основното училище – тук над последните къщи ще видите водоохранителната зона. Пътеката навлиза в борова гора, като трябва да следвате червената маркировка. Маршрутът като цяло е лек и може да се измине и с деца (денивелацията е около 150 м.), а докато се изкачвате към върха ще може да си починете на някоя от многото пейки по пътя.

Самият връх Света Елена е на 1 488 м. надморска височина, като до него се стига за по-малко от час. След като посетите и параклиса, намиращ се в близост до върха, можете да продължите към следващата цел – параклисът “Свети Илия”. За да стигнете до него ще трябва да се спуснете по склона , като пътят отнема около 20 минути. На това място всяка година на Илинден се почита паметта на светеца, като се организира голям събор, на който се стичат много хора от околностите. Мястото е избрано, поради факта, че в миналото тук е имало манастир, който турците са опожарили.

След посещението на параклиса “Свети Илия” остава да поемете към Бекови скали и да се насладите на прекрасните гледки и чистия въздух по пътя. На скалите има изградена наблюдателна площадка, до която би трябвало да стигнете след около 30 минути вървене. Гледката, която се разкрива оттук определено си заслужава всяко усилие – Западните Родопи и язовир “Въча” определено изглеждат красиви и величествени.

Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали
Снимка: velingrad-bg.com

 

Еднодневна разходка из Родопите: Равногор – Бекови скали
Снимка: velingrad-bg.com

В случай че след тази планинска разходка са ви останали време и енергия, то бихте могли да посетите и някои интересни обекти, разположени в района. Едно такова място, което ви препоръчваме да посетите е Фотинският водопад, който се намира в близост до село Фотиново. Самото село пък е разположено в Северозападните Родопи, близо до гр. Пещера и гр. Батак. Водопадът се образува от малка река, която минава през скалите, оформяйки 3 пада – най-високият е около16 м.

Други интересни обекти в околностите на Равногор са: връх Света Неделя; Атолука; Червената скала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин