Екологично пътуване: избор на хотел - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екологично пътуване: избор на хотел
Автор: Peika.bg
Екологично пътуване: избор на хотел

Все повече пътници осъзнават негативното въздействие на своите пътувания – от емисиите на CO2 и лошото управление на ресурсите до експлоатацията и замърсяването нашата ваканция може да натовари местните общности и планетата.

Разбира се, туризмът също е важен източник на доходи и може да ни научи много за света. Но за да се случи това, той трябва да се практикува по здравословен начин. Устойчивото пътуване означава правене на по-добър избор и практикуване на отговорен туризъм. Можем да летим по-малко, да подкрепяме местния бизнес и избирайте по-екологични възможности за нощувка, хранене и дейности.

За да ви помогнем да резервирате устойчиво място, където да отседнете по време на пътуване, ние изброихме различни видове настаняване от най-малко до най-екологично чисти и ви даваме съвети за ограничаване на отрицателното въздействие от престоя ви. Така можете да се насладите на почивка, която е от полза за всички, не само за вас.

Като се започне от прането, премине се през храната и се стигне до консумацията на електричество, не е изненадващо, че повечето хотели имат голям въглероден отпечатък.

Средно те произвеждат между 5 и 15 тона CO2 годишно на стая, в зависимост от местоположението и нивото на лукс в хотела, а това е много!

Можете да направите своят принос като гост, като вземете по-кратък душ, откажете смяна на кърпи и спално бельо и често почиствате по време на престоя си. Освен това можете да изключите климатика или отоплението си, когато излизате от стаята и не оставяйте уредите включени, след като са заредени.

Хотелите с големи вериги идват с повече проблеми, тъй като те често купуват ценни недвижими имоти, изтласквайки местните общности от домовете им. Например в Хаваите, където крайбрежните хотели и комплекси претендират за публични плажове като частна собственост, като по този начин ограничават достъпа на местните хавайци до тези пространства.

Тези хотели обикновено наемат само местни за ниско платени позиции и привличат чужденци, които да управляват мястото. Така че по-голямата част от парите, които харчите в тях отива със собственика на хотела, като много малка част от тях стига до местната общност.

По-добър вариант би бил да резервирате местен независим хотел. По този начин можете да сте сигурни, че трудно спечелените ви пари остават в местната общност и пряко облагодетелстват хората, които живеят там. Освен това ще имате и по-автентично и уникално изживяване. За да подкрепите тези малки предприятия още повече, резервирайте директно с тях, за да могат да избегнат такси на трети страни.

Ако искате да резервирате истински еко хотел, ето няколко неща, на които трябва да обърнете внимание:

• Законосъобразни сертификати, като LEED, Green Key, EarthCheck и други (имайте предвид, че малките хотели често не могат да си позволят тези сертификати)

• Усилията за съхранение на енергия и вода, като слънчева енергия и рециклиране на сива вода

• Ограничаване на отпадъците от храна

• Рециклиране

• Не използва токсични почистващи препарати

• Изграден и обзаведен с устойчиви материали

• Предлагат безплатна питейна вода, велосипеди под наем

• Въглеродно компенсиране

• Използват сезонни и местни продукти в кухнята си

• Предлагат нулева загуба на разтвори без пластмаса

• Работят с местната общност

• Гостите са мотивирани да помогнат

Повечето еко-хотели с гордост ще изброят подобни неща на своя уебсайт, но не се страхувайте да им се обадите или да им изпратите имейл, ако имате въпроси. Колкото повече клиенти настояват за устойчивост; по-вероятно е бизнесът да го последва. Можете също да разгледате устойчиви резервационни платформи като Eco Hotels.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин