Екологично пътуване: избор на курорт и къмпинг - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екологично пътуване: избор на курорт и къмпинг
Автор: Peika.bg
Екологично пътуване: избор на курорт и къмпинг

Все повече пътници осъзнават негативното въздействие на своите пътувания – от емисиите на CO2 и лошото управление на ресурсите до експлоатацията и замърсяването нашата ваканция може да натовари местните общности и планетата.

Разбира се, туризмът също е важен източник на доходи и може да ни научи много за света. Но за да се случи това, той трябва да се практикува по здравословен начин. Устойчивото пътуване означава правене на по-добър избор и практикуване на отговорен туризъм. Можем да летим по-малко, да подкрепяме местния бизнес и избирайте по-екологични възможности за нощувка, хранене и дейности.

За да ви помогнем да резервирате устойчиво място, където да отседнете по време на пътуване, ние изброихме различни видове настаняване от най-малко до най-екологично чисти и ви даваме съвети за ограничаване на отрицателното въздействие от престоя ви. Така можете да се насладите на почивка, която е от полза за всички, не само за вас.

Курорт

Повечето курорти са известни с прекомерното си използване на ресурси. В края на краищата хората отиват при тях, за да живеят пищно. Така че, за да може да бъде най-удобно за гостите, се използват огромни количества вода и електричество, прахосва се храната се и се произвеждат прекомерни количества боклук.

Ол инклузив курортите са особено зле влияещи на околната среда. Ниските цени винаги имат цена и в този случай обикновено плащат работниците. Ниските заплати, краткосрочните договори, по-ниските бакшиши и неплатените извънредни часове са често срещани в бюджетните и ол инклузив курортите. Тъй като гостите се насърчават да резервират всичко предварително, е по-малко вероятно да харчат пари за местни малки предприятия, така че в тези случаи малка част от парите на туристите стигат до местната общност

Но има и друг вариант. Еко курортите и еко хижите стават все повече по целия свят. Те често се намират на по-отдалечени, по-малко туристически места, намалявайки стреса върху местната екосистема и населението. Те намаляват въглеродния си отпечатък и спестяват ресурси. Тези еко курорти ви предлагат луксозно изживяване, докато се свързвате с природата.

За да сте сигурни обаче, че отивате на еко място, направете своето проучване и не се поддавайте на модни думи като „зелено пътуване” и „екотуризъм”. Вместо това, изберете истински бутикови, устойчиви курорти. Вижте Регенеративни курорти за някои опции. Тези места имат за цел да бъдат екологични и активно да възстановяват околната среда и да подкрепят местните общности.

Къмпинг

Какво може да бъде по-екологично от спането под звездите? Къмпингът, когато е направен правилно, е чудесен устойчив вариант за пътуване. В края на краищата не отсядате в сграда с удобства.

Основното, което трябва да имате предвид тук, е, че пребивавате буквално насред природата. Уважението към екосистемата, в която се намирате, е от изключително значение, особено ако сте на диво къмпинг:

• Не замърсявайте

• Не лагерувайте навсякъде

• Спазвайте пожарната безопасност и не палете лагери в сухи помещения

• Бъдете внимателни при въвеждането на неместни видове

• Оставете дивата природа на мира

• Съхранявайте храната си по подходящ начин

• Купете втора употреба или я наемете

Някои къмпинги са определени като „къмпинги за природа“. Те обикновено разполагат с рециклиране, компостиране и др. И предлагат малко или никакво електричество. Но отново, въпросът е да се свържете с природата, докато все още имате достъп до баня.

Глемпингът също е една приятна алтернатива, която може да е точно като за вас. Този модерен подход към „бляскавия къмпинг” обикновено предоставя обзаведени палатки с хотелски удобства, като същевременно не се изключва усещането за приключение и свобода. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин