Екопътека Струилица-Калето–Лъката край Девин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Струилица-Калето–Лъката край Девин
Автор: Мария Ангелова

Ако водопади, легенди за самодиви и разходки по мостчета над буйни реки ви звучи като перфектния уикенд, палете в посока Западни Родопи и Девин.

На около 2 км от Девин, по поречието на река Девинска в Западни Родопи за разходка, пикник и барбекю е създадена екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. Тя се вие край меандрите на реката, като на места се разхождате по мостчета над водата, на други ви очакват беседки, огнища, пейки и... един самодивски водопад.

Започва от обичаната местност Струилица, където има открити басейни с минерална вода. Минералната вода в Девин е подходяща и за външно, и за вътрешно балнеолечение. В изобилие има също слънце, чист въздух и гостоприемство на девинчани.

Самодивското пръскало

Малко след началото на пътеката отбивка вдясно през гората отвежда до водопада Самодивско пръскало. Той е един от най-високите в Родопите (повече от 50 м), а името му идва от легендата за самодивите, които живеели край крепостта Калето и излизали нощем да танцуват в мрака.

Класна стая на открито

Докато се разхождате по екопътеката, преминавате през няколко табла с информация за защитената местност „Поречието на река Девинска“. По тях можете да разпознаете всяко животно и растение, срещнато по пътя. Оглеждайте склоновете над реката, където расте родопски силивряк, има и платена зона за риболов на балканска пъстърва. Заплаща се такса. Методът на риболов е „хвани-пусни“, но риболовецът може да задържи до 10 бр. стандартни риби. Ползва се една пръчка за риболов. С приходите от риболовния туризъм се покриват част от разходите за поддържането на екопътеката. 

Лъката

Екопътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище. Днес тук има просторна поляна, обградена от красиви върхове. По пътя към нея се минава по виещи се над реката мостчета.

Калето

На 800 метра от Лъката, нагоре по склона на планината (има табела), се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале (или просто Калето). Тя е обитавана през VІ-ХІІІ век и е превзета от османците след дълга обсада. Крепостта не е реставрирана, имайте предвид, че изкачването отнема около 20-30 минути.

Полезна информация: За да стигнете до началото на екопътеката, влизате в Девин и точно преди да минете по моста, който води към центъра (широко пространство със сградата на Общината, голям хотел и магазини), свивате вляво (има кафяви табели за минералните бани) и карате само направо, докато стигнете комплекс с басейн в местността Струилица. Там паркирате и поемате по екопътеката. Общата дължина на основната екопътека е около 4 км (предвидете 2-3 часа за отиване и връщане). За повече информация относно риболова в защитената местност се обадете на телефони 03041/ 23-93 и 03041/ 22-30. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин