Екопътека Видимско пръскало – едно от най-красивите места в Стара планина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Видимско пръскало – едно от най-красивите места в Стара планина
Автор: Peika.bg
Екопътека Видимско пръскало – едно от най-красивите места в Стара планина

Екопътека „Видимско пръскало“ се намира в резерват Северен Джендем в Стара планина. 

Маршрутът води началото си от ВЕЦ Видима в Априлци, върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровият водопад Видимско пръскалоС тези размери той се нарежда на второ място по височина след Райското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада, а водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка.

Екопътека Видимско пръскало – едно от най-красивите места в Стара планина


Екопътеката е дълга около 16 км и определено би била по вкуса на всеки, който обича дългите разходки сред природата. Там може да се види голямо разнообразие на флора и фауна, красиви пейзажи и природни забележителности.

Преходът по екопътеката отнема близо 4 часа, но очарованието на планината ще ви помогне да не усетите умора. Теренът е лесен за преминаване и няма опасни участъци. След като се мине през гъста и прохладна букова гора, се стига до Видимското пръскало. Интересно е да отбележим също, че скалите около него са подходящи за катерене и привличат множество любители на този спорт.

По време на разходката си по маршрута ще видите табели, представящи интересна информация за животни, растения, гори, пасища и води в парка, както и акценти от местната история. В близост до екопътеката е обособена и „зелена класна стая, чиято цел е да запознае децата с растения и животни в реална средаВажно е да се подчертае, че маршрутът е обозначен, част от него са и пет дървени моста над река Пръскалска и две погледни площадки – с гледка към реката и към Видимското пръскало.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Аз, 06.07.2017 | 18:06
"Маршрута води началото си от ВЕЦ Видима в Априлци" .... Това е поредната статия/маршрут с ужасяващо неясно обяснение. - Кое Априлци, 'щото са 2 ? - Като се сетите да потърсите ВЕЦ-а и пуснете Google Street, с ужас ще остановите, че табели няма. Приятно пътуване. ........ До администраторите на сайта: Умолявам Ви, Изисквайте от авторите ПОНЕ карта (screen shot от Google maps) с началната и крайната точка. Не е приятно да стартираш подобен преход от грешното място.
Абонирайте се за нашия бюлетин