Екорезерват „Вая“ – най – голямото естествено езеро в България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екорезерват „Вая“ – най – голямото естествено езеро в България
Автор: Елена Исаева

Ах, морето. Лято е и е време за плануване на морската ви почивка. Ако изберете това да е вторият по големина морски град в България, определено няма да съжалявате. В Бургас и около него има толкова много места, които може да посетите, освен разбира се морските курорти, плажовете и морската градина. Въпреки, че сте на море, оставете си и някой друг ден за опознаване на родината, като посетите различни обекти, които се намират в близост до Бургас. Едно такова място е екорезерват „Вая“.

 

Бургаското езеро или както е известно още с името „Вая“ е естествен лиман на Черно море, което го прави и най – голямото естествено езеро на територията на България. То се пълни от три реки – Айтоска, Съндер дере и Чукарска. Лятото водата от тези реки намалява, което е предпоставка за навлизането на морска вода в езерото. Това е и причината освен сладководни риби, във Вая да се срещат и соленоводни.

Екорезерват „Вая“ – най – голямото естествено езеро в България
Снимка: facebook

Над езерото минава пътят Виа Понтика, който е най – големият миграционен път на птиците в цяла Европа. Това е и една от многот причини в езерото да има голямо разнообразие от всякакви птици, дори редки такива.

Това място е рай за любителите на птици, защото тук се срещат всякакви видове. На доста места има обособени площадки за наблюдение на тези птици и, ако наистина имате късмет, може да видите някоя много рядка.

Освен това от 2018 г. тук е изградена екопътека покрай езерото с различни атракции за малки и големи, които носят различни имена – Осатровът на костенурките, Езерото сърце, Скривалището на раците, Мостът на водните кончета и Езерото с лилиите. Все красиви и забавни места.

Екорезерват „Вая“ – най – голямото естествено езеро в България
Снимка: facebook

Освен, че е най – голямото естествено езеро в България с площ от 28 кв. км. Вая е и сравнително плитко езеро – 1.3 метра, за това и често го наричат блато. Той е отделено от морето чрез пясъчна коса. Езерото Вая е обявено за защието такова, с международно значение. Тук могат да се видят 254 вида птица, от които и някои доста редки. 71 от тях са включени в Червената книга на България още през 1985 г.. От срещащите се видове 105 пък са от европейско природозащитно значение, като 9 от тях са дори световно застрашени, а като застрашени в Европа са цели 95 вида. Бургаското езеро е единственото място в България където има концентрация на до 7% от Черноморската популация на тръноопашатата потапница. През зимата тук може да се наблюдават и световно застрашените къдроглав пеликан и червеногуша гъска. Езерото Вая е едно от най-важните места в страната и от огромно от значение за Европейския съюз за опазването на гнездящия тук малък воден бик. Това е вид птица от семейство Чаплови.

Ако планирате почивка на море в Бургас или някой от близките курорти, то не пропускайте и това прекрасно място, на което има забавления и за най – малките. Въпреки, че на места е замърсено от петролната индустрия на град Бургас, езерото си остава много красиво, особено на залез слънце, когато водата става огнена от последните лъчи на залязващото слънце.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин