Елена - град с много история и прекрасна природа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Елена - град с много история и прекрасна природа
Автор: Peika.bg
Елена - град с много история и прекрасна природа

Град Елена е един перфектен избор за дестинация, ако искате да прекарате уикенд в планината.

Той се намира на 280 км от София и е разположен в живописната долина на Еленската река, а на север от него е Чуканското бърдо.

Според местните легенди името на града идва от трагичната история на двама влюбени. Във вековните гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка. Девойката се казвала Елена и била родом от село Къпиново, а момъкът – Самуил от Твърдица. Изневиделица сватбата била нападната от разбойници на мястото, където днес се намира град Елена. И двамата младоженци били убити. Родителите на момичето решили в нейна чест да се заселят на това място и да го кръстят на нея.

Елена - град с много история и прекрасна природа


Градчето води историята си още от 1430 г., като през годините се казвал Стръмена и Еляна. През XVIII - XIX в. Елена е бил занаятчийски, търговски и културен център. Жителите му са играли важна роля през Възраждането на България. Интересен факт е също, че по време на Възраждането това бил единственият град, който имал три църкви – нещо, с което не можел да се похвали никой друг български град по онова време.

Елена - град с много история и прекрасна природа


Сред множеството забележителности, които можете да видите в този планински град определено си заслужават: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквата „Свети Никола“, църквата храм „Успение на Пресвета Богородица“ с камбанарията, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща.

В покрайнините на града се намира местността Калето, както и Марков камък (огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко), дървото Слона (голям дъб, на 1300 години, който има един нисък и дебел клон, приличащ на хобот), Христовския водопад (подходящ за излети), връх Чумерна, връх Острец или връх Симаново.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин