Енкхойзен: Корабче в бутилка (или крушка) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Енкхойзен: Корабче в бутилка (или крушка)
Автор: Peika.bg
Енкхойзен: Корабче в бутилка (или крушка)

От най-малките спасителни лодки в електрическа крушка до китоловни кораби, лайнери и 30-литрови бутилки за вино с цяла флота вътре - всякакви видове корабчета, натъпкани във всякакви видове бутилки. И всяко следващо е по-интересно от предишното. Иначе скромният на вид Музей на корабите в бутилка (Flessenscheepjes Museum) в холандския град Енкхойзен (Enkhuizen) съдържа най-богатата в света колекция на такива експонати.

Ще пристъпите в къща на повече от 300 години, като историята на мястото е не по-малко интересна от самия музей. Около 1300 г. жителите на град Енкхойзен построяват вътрешно пристанище и на мястото на музея е имало дървена плъзгаща се врата, която се отваря или затваря в зависимост от височината на прилива. Много скоро след това пристанището се превръща във воден пазар – до 3000 лодки се събират наведнъж, а търговията между селяните кипи с пълна пара. В началото на 17-ти век построяват и къща за пазача на ключовете на подвижната дига – днешната сграда на музея.

Началото на самия Музей на корабите в бутилка е поставено с 350 модела през 1992 г., а още с откриването му десетки хора, които се занимават със строенето на такива кораби, обещават да дарят свои произведения. И изпълняват обещанието си. Отделете поне 2 часа, за да разгледате всяко едно от над 1000 корабчета зад стъкло.

Това е колекция, която провокира детското любопитство. За най-миниатюрните модели има и лупи, за да не пропуснете нито един детайл. А това, че мястото е създадено с любов, си личи отдалеч. Ако няма много посетители, може да имате късмет самият собственик да ви разкаже за моделите и музея.

Полезна информация: Музеят е затворен в понеделник. Входната такса е 3,50 евро. Намира се на улица Zuiderspui 1 в Енкхойзен. Можете да стигнете до градчето с директен влак от Амстердам за 1 час (билетът струва около 10 евро).

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин