Ето защо не трябва да носите клин по време на полет - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ето защо не трябва да носите клин по време на полет
Автор: Peika.bg
Ето защо не трябва да носите клин по време на полет

Пътуването със самолет си има своята специфика. Трябва да пристигнете на летището няколко часа преди полетът ви да излети по график. Имате ограничение в артикулите, които можете да носите със себе си в самолета и трябва да преминете през солидна проверка преди да се качите.

Докато тези неща са ясни на повечето пътуващи, то въпросът относно облеклото в самолета се разисква доста по-рядко. Какво да облечете, за да се чувствате комфортно на борда?

Клиновете може да са предпочитано облекло за много жени, що се отнася до удобството и гъвкавостта и вероятно си мислите, че това е перфектният вариант за продължително пътуване със самолет. Както се оказва обаче, има няколко основателни причини, поради които никога не трябва да избирате клин, когато планирате облеклото си за пътуване в небето. Но защо?

Медицински проблем

Летенето винаги носи риск от дълбока венозна тромбоза (кръвни съсиреци дълбоко във вените на краката) особено за жени, които са на противозачатъчни или хормонозаместителна терапия. След като тези съсиреци се образуват, те имат потенциала да достигат до белите дробове, което е известно като белодробна емболия. Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние, която изисква незабавна намеса за най-добри шансове за успешно лечение.

Част от намаляването на шансовете ви за развитие на дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия по време на пътуване със самолет включва избягване на дрехи, които са тесни като клинове. Носенето на тесни дрехи може да ограничи цялостното ви кръвообращение, което повишава риска от образуване на кръвни съсиреци. Единственото изключение от това правило са компресионните чорапи, които всъщност могат да предотвратят натрупването на кръв и съсирването в стъпалата ви. Винаги избирайте дрехи, които са широки, свободни и удобни дори по време на дълги периоди на седене.

Ето защо не трябва да носите клин по време на полет

Пожарна безопасност

По-голямата част от клиновете са направени от еластични, синтетични материали като найлон и спандекс. Когато се запалят или изложат на изключително високи температури, тези материали могат да се стопят по начин, подобен на пластмасата. В случай на неизправност на двигателя на самолета, която доведе до пожар, синтетичните клинове вероятно ще се стопят с кожата ви, причинявайки много тежки изгаряния. Тези тъкани могат също така да отделят токсични изпарения и дим при запалване, потенциално излагайки вас и всички около вас на канцерогени и опасните последици от вдишването на дим.

При нещастен случай на пожар естествените материали няма да се стопят и се отстраняват много по-лесно от кожата ви, след като се запалят, намалявайки потенциалната тежест на вашите изгаряния. Те също така няма да произведат прекомерни количества дим или да отделят канцерогени във въздуха, оставяйки вас и всички около вас по-здрави в дългосрочен план.

Дискомфорт

Поради намаляване на налягането в кабината, много хора могат да изпитат подуване на корема и газове по време и до една седмица след полет със самолет. Ако носите тесни, компресиращи дрехи като клинове, може да се сблъскате с много неудобно изживяване. Добавянето на натиск върху разширяващия се пълен с газ храносмилателен тракт може да доведе до забавено храносмилане, силна коремна болка и дори припадък.

За съжаление това не е всичко. Синтетичните тъкани като метали и изкуствена кожа не позволяват на кожата ви да диша. Когато комбинирате тези материали с продължителни периоди на седене, можете да се сблъскате с прегряване и прекомерно изпотяване, което може да доведе до изключителен дискомфорт и неудобни следи от пот или миризма на тялото. Ако имате чувствителна кожа, може дори да развиете текстилен дерматит под формата на болезнен, сърбящ обрив или възпаление.

Ето защо не трябва да носите клин по време на полет

Изисквания на авиокомпаниите

През 2017 г. United Airlines забрани на две млади момичета да се качат на полета им поради факта, че носят клинове. В следващите дни се вдигна много шум в социалните мрежи, като потребители обвиниха компанията в сексизъм. Авиокомпанията отговори, пояснявайки, че нейната политика без клинове важи само за служители или роднини на служители, които летят безплатно или с намалена цена. Установено е, че други авиокомпании имат подобни вътрешни забрани.

В крайна сметка клиновете са удобни, но може би не са най-добрият избор за пътуване със самолет. Имайки предвид всички тези причини, отсега нататък може да се спрем на спортни панталони или любимите ни широки дънки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин