Евро 2012: Топ 5 неща, които да видите в Познан след мача - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Евро 2012: Топ 5 неща, които да видите в Познан след мача

Ако сте дошли в Познан за Европейското първенство по футбол, това не значи, че трябва да видите само общинския стадион. Преди и след мача ще имате време да разгледате града, в който се смята, че се е зародила Полша. Ако графикът ви за Евро 2012 е сгъстен, сме ви подготвили кратък списък на нещата, които задължително трябва да видите, дори и ако имате само няколко часа в Познан.

Катедралният остров

Катедралният остров (Ostrów Tumski) е мястото, където се смята, че е създадена полската държава. Днес постоянен адрес тук имат предимно свещеници и монаси. Това е и мястото, където Полша приема християнството през 966 г. и където две години по-късно е построена първата църква - все още съществуващата познанска катедрала „Св.св. Петър и Павел“. Катедралата има малка входна такса и не можете да я посещавате по време на служба.

Кметството

Освен, че сградата на кметството (Ratusz) е на внушителните над 600 години, всеки ден в 12 часа на обяд на покрива й се появяват два механични козела, които удрят рогата си 12 пъти. Вътре в самата сграда се намира музеят на историята на Познан. Ще откриете кметството в стария град.

Езерото Малта и околностите му

Малта (Jezioro Maltańskie) е изкуствено езеро, което е любимо място за отмора на жителите на Познан. По бреговете на дългото около 2 км езеро ще откриете всевъзможни начини да се раздвижите – изкуствена ледена пързалка, изкуствена ски писта, зоопарк и Хълма на свободата. За да се придвижите в района, качете се на теснолинейката, известна като „Малтанка“, която ще ви отведе от Новия зоопарк до обръщало Шрудка.

Квартал Шрудка

Този исторически квартал се намира точно на срещуположния бряг срещу Катедралния остров. Името му идва от „сряда“ (на полски „шрода“) - денят от седмицата, в който в миналото тук се е провеждал пазарът. В Шрудка има няколко вековни църкви, а по пешеходен мост можете да стигнете до Катедралния остров.

Имперският дворец

Това е сравнително нова сграда (1910 г.), която поляците наричат просто „замек“. От построяването си за германския император Вилхелм II до днес имперският дворец (Zamek Cesarski) е дом на правителствата на Германия (до 1918 г. и по време на Втората световна война) и Полша. Можете да разгледате залите, градините и мебелите в него всеки ден до 19 часа.  

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин